Tot Scott twee jaar was at hij alles op wat we hem voorschotelden. Hij at ons er uit en kon zelfs om een tweede portie vragen. Nu eet hij eigenlijk het liefs alleen nog maar pannenkoeken met poedersuiker en pizza. En broodjes met chocoladapaste of chocoladevlokken. Niet een heel gevarieerd dieet dus! Voor 2018 heb ik me voorgenomen om te proberen hem weer wat meer groenten naar binnen te laten werken. Mijn tactiek: verborgen groenten!

Pannenkoekdag

Mijn inspiratie hiervoor kwam uit het gesprek dat ik had met Geertje Tensen (ja, de zus van ;-)) en Claudia Willekes toen zij hun kookboek Pannenkoekdag lanceerden. Zij hebben in hun boek een uitgebreide variatie aan gezonde pannenkoeken opgenomen, met uiteenlopende meelsoorten. Maar ook voor uiteenlopende momenten van de dag en gelegenheden. En het mooie is: er wordt bij elk recept wel groente en fruit gebruikt! Aangezien ik zelf erg van hartig ben, besloot ik als eerste een hartige pannenkoek uit te proberen. Maar wel eentje met verborgen groenten!

Pannenkoek met verborgen groenten

Uit het Pannenkoekdag boek koos ik het recept van de speltmeelflensjes met ham, kaas en spinazie als verborgen groente. Je maakt eerst het meel, vult ze en rolt ze op. En gratineert ze daarna even in de oven! Lekker!

Wat heb je nodig voor de flensjes
100 gram speltmeel
flinke mespunt zout
8 eieren
250 ml melk

Wat heb je nodig voor de vulling
250 gram ricotta
400 gram gekookte en uitgelekte spinazie
halve theelepel nootmuskaat
100 gram geraspte Hollandse belegen kaas
8 dunne plakjes magere gekookte ham
zout en peper

Hoe maak je de gevulde flensjes met verborgen groenten?
1. Meng het speltmeel in een kom met het zou en de eieren. Voeg vervolgens de melk toe en roer het goed door. Laat het beslag vervolgens 10 minuten afgedekt rusten.
2. Verwarm de over voor op 175 graden. Vet een diepe ovenschaal licht in met olie. Roer het beslag nog even door voor je gaat bakken.
3. Verhit boter of olie in een koekenpan en bak dunne flensjes die je goed kunt oprollen.
4. Meng de ricotta, spinazie, nootmuskaat en 1 eetlepel kaas. Breng eventueel op smaak met zout en peper.Β Zelf heb ik zout en peper achterwege gelaten. Door de (geraspte) kaas en de soort ham die ik had gekozen (wat drogere, gerookte ham a la Serano) was het geheel naar mijn smaak eigenlijk al voldoende zout. Omdat ik een luie kok ben, heb ik diepvries spinazie a la creme gebruikt. Na het ontdooien en koken, heb ik het laten afkoelen en uitlekken met een theedoek boven een grote kom. De vulling is niet te nattig geworden door deze variant spinazie.
5. Leg op elk flensje 1 plak ham en wat van het spinaziemengsel. Rol de flensjes op en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Besprenkel ze met wat olie en bestrooi ze tot slot met de resterende kaas.
6. Bak de pannenkoeken 20-25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Smullen maar!

pannenkoek verborgen groenten spinazie pannenkoekdag

En was het een succes?

Een beetje pech had ik wel. Want toen ik de ingrediΓ«nten in huis had, had Scott een nare griep met koorts te pakken. Zijn eetlust was al dagen ver te zoeken. Toch at hij zo waar een halve gevulde pannenkoek, had ik niet verwacht! Toen ik er naar vroeg, zei hij dat hij het lekker vond. Ik had hem eerder die dag wel ‘psychisch’ voorbereid door te vertellen dat we die avond pannenkoeken zouden eten. Maar dan met wat lekkers erin en uit de oven.

Geen zin in pannenkoeken maar wil je wel kidsproof groenten eten? Probeer dan eens deze broccoli spinazie soep!