Ik heb Liset gevraagd om een blog te schrijven over apps die je écht nodig voor fotobewerking. Liset is een echte tech-girl, deelt de leukste apps, startte speciaal een hashtag #ihavethisthingwithapps en schrijft blogs gerelateerd aan tech & lifestyle voor haar eigen  Digitale Salon. Ook op haar Instagram deelt zij regelmatig tutorials en apps voor foto- en videobewerking. Lees je mee welke handige apps zij voor ons verzameld heeft?

Allereerst voel ik me super vereerd dat Annelies me heeft gevraagd deze blog te schrijven! Ik volg Annelies al lang en heel graag. Genieten jullie ook zo van al haar mooie foto’s en stories? Ik heb speciaal voor jullie een lijst van apps verzameld die ik zelf veel gebruik voor fotobewerking. Daarnaast heb ik apps uitgekozen voor verschillende bewerkingsdoelen. Als je een tekst wilt toevoegen op een foto, dan kan dat niet in elke fotobewerkingsapp. Zelf heb ik een iPhone, maar ik heb ook rekening gehouden met Android gebruikers. Bij iedere app vertel ik hoe ik de app gebruik.

Foto app #1: Lightroom CS

Stipt op 1 staat bij mij de app Lightroom CC. Lightroom CC is de mobile versie van het programma Lightroom. Het programma dat veel fotografen gebruiken voor het bewerken van foto’s. Lightroom CC is voor een groot deel gratis, voor extra opties kun je wel een abonnement nemen. Zeker in het begin is dat echt niet nodig.

Zelf gebruik ik Lightroom CC voor het bewerken van al mijn foto’s op Instagram. Je kunt in Lightroom het licht, de kleuren, effecten, details, etc. aanpassen. De app vind ik erg gebruiksvriendelijk. Als je nog niet veel ervaring hebt, dan zijn er op YouTube ook nog eens veel el tutorials te vinden, super handig!

Lightroom is ook mijn favoriet omdat ik iIn Lightroom mijn eigen presets heb ontwikkelt. Presets zijn ook wel voorinstellingen, van handelingen die ik standaard uitvoer als ik een foto bewerk. Door deze voorinstellingen op te slaan (zogenoemde preset) kun je alle instellingen gemakkelijk ‘kopiëren’ en ‘plakken’ op nieuwe foto’s. Dit scheelt heel veel tijd! Een ander groot voordeel van het werken met presets is dat in mijn Instagramfeed de foto’s bij elkaar ook meer één geheel vormen omdat ze allemaal op dezelfde manier bewerkt zijn.

Link voor iOS iPhone https://itunes.apple.com/us/app/adobe-lightroom-cc/id878783582?mt=8

Link voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.lrmobile&hl=nl

Foto app #2: Snapseed

Snapseed is een geweldige app! De app is ontwikkelt door Google. Gratis beschikbaar, zowel op Windows PC, als in appvorm voor Android en voor Apple. Snapseed heeft verschillende functionaliteiten die in Lightroom niet gratis zijn, maar in Snapseed wel ;). Zoals bijvoorbeeld de tools ‘selectief’, ‘penseel’ en ‘uitbreiden’. Naast deze tools zijn er in Snapseed nog talloze andere tools, sommigen ook vergelijkbaar met bijvoorbeeld Lightroom.

Hier nog een korte uitleg van de tools die ik voornamelijk in Snapseed gebruik:

De selectieftool kun je gebruiken om bepaalde delen van een foto aan te passen. Dit geldt ook voor het penseel. De uitbreidentool kun je gebruiken om je foto groter te maken. Op Instagram laat ik regelmatig zien waarom het soms handig is je foto uit te breiden.

Link voor iOS iPhone https://itunes.apple.com/nl/app/snapseed/id439438619?mt=8

Link voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed

Foto app #3: Adobe Spark post

Wil je toffe stories in een eigen huisstijl ontwikkelen? Of graag stories maken met bewegende effecten? Tekst toevoegen aan je foto? Dan is deze app een echte musthave. In de app staan veel verschillende gratis templates die beginners op weg kunnen helpen, maar je kunt ook zelf from scratch beginnen.

Link voor iOS iPhone https://itunes.apple.com/us/app/adobe-spark-post/id1051937863?mt=8

Link voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.spark.post

Foto app #4: Focos

Focos is één van de pareltjes die ik pas net ontdekt heb, deze app is alleen nog maar beschikbaar voor iPhones met portretfunctie. Toch geeft deze app voor mij de nieuwste innovaties op het gebied van fotobewerking weer. Je kunt met deze app namelijk achteraf (dus na het maken van een foto) het focuspunt aanpassen en ook het diafragma van de lens. Ook kun je subtiel bokeh-effecten toevoegen, wat de foto een beetje magisch maakt. En last but not least; het is ook mogelijk jouw foto te bewerken in 3D; daar moet ik zelf nog een beetje aan wennen, maar het feit dat dit kan vind ik erg tof!

Link voor iOS iPhone https://itunes.apple.com/us/app/focos/id1274938524?mt=8

Foto app #5: Facetune

Met de app Facetune kun je alles wat je wilt aanpassen. Je kunt jezelf dunner maken (handig voor als je geen tijd hebt voor de sportschool), de vormen van je gezicht aanpassen, tanden bleken, puistjes en wallen wegwerken, etc. De app heet niet voor niks Facetune ;). Facetune is één van mijn favoriete apps, alleen gebruik ik Facetune niet om mijn gezicht te verbouwen.

Wel gebruik ik Facetune om bepaalde onderdelen op een foto weg te ‘photoshoppen’. Zoals lelijke borden/mensen op de achtergrond, pluisjes op een trui, vlekken op kleding en oke ik geef toe, af en toe ook een puistje als deze heel erg opvalt. Voor al deze dingen gebruik ik de ‘Patchtool’.  Andere handige tools in de app zijn: ‘Red eye’ voor het aanpassen van rode hogen, ‘Smooth’ voor het zachter maken van bepaalde objecten en ‘Whiten’ voor het witter maken van bepaalde objecten op een foto, zoals stoeptegels, hout, huizen, etc.

Link voor iOS iPhone https://itunes.apple.com/us/app/facetune2-selfie-editor-cam/id1149994032?mt=8

Link voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lightricks.facetune

Dit was de lijst alweer! Zoals je ziet heb ik een aantal verschillende apps geselecteerd die allemaal hun eigen specialiteit hebben. De apps vullen elkaar aan vind ik. Ik ben benieuwd of er een app tussen stond die je nog niet kende. Welke spreekt jou het meest aan of van welke app zou je meer willen leren? Laat het me weten, dan kan ik daar een keer een tutorial voor maken. Op mijn Instagram deel ik namelijk regelmatig tutorials.  Ook hoop ik dat jullie deze ‘gastblog’ leuk vonden om te lezen. Hieronder vind je wat voorbeelden van foto’s van vóór en ná de bewerking met apps!