Mijlpalen. Wij moeders houden dat maar graag bij van onze kindjes. De eerste dagen, het eerste lachje, de eerste stapjes, het eerste hapje. Wie heeft dat niet uitgebreid vastgelegd! De ontwikkeling van je kindje gaat zo ontzettend snel! Zeker in de eerste 1000 dagen! Een uber belangrijke periode! En dat eerste hapje? Dat is nog meer bijzonder dan je al dacht! Waarom? Dat leg ik je hieronder uit. Met behulp van de kennis die ik opdeed bij het Nutricia Research Center. Daar mocht ik een paar weken geleden in hun wereld van onderzoek naar voeding en ons immuunsysteem duiken!

Voeding in de eerste 1000 dagen: extra belangrijk!

Voordat we de diepte induiken even een weetje. Wist jij dat vroeger babies gewoon aangelengde koemelk kregen wanneer borstvoeding niet tot de mogelijkheden behoorde? Je kunt vast wel raden dat die aangelengde koemelk niet aansloot bij de voedingsbehoeften van de allerkleinsten. Daar moest verandering in komen vonden de broers Van der Hagen. Samen met een wetenschapper startten zij onderzoek naar moedermeld en ontwikkelden zij in 1896 een formule die veel beter bij die voedingsbehoeften van babies aansloot. Dat was de start van Nutricia.

“A baby is not a small adult”. Maar zo’n baby of klein kind heeft wel enorm veel nodig in verhouding ten opzichte van een volwassene. En met zo’n klein maagje die dat allemaal moet verwerken, is het dus extra belangrijk dat wat je je kindje aanbiedt in die eerste 1000 dagen van hoge kwaliteit is. En erna natuurlijk ook: de ontwikkeling stopt pas rond de 18 jaar.
Die ontwikkeling neem in de eerste 1000 dagen echt een vogelvlucht. Je kind wordt twee keer zo lang als hij/zij bij de geboorte was, wordt 5 x zo zwaar en krijgt er maar liefst 1 kilo aan hersenen bij! In die periode is het maagje 5x zo klein als die van een volwassene. Terwijl het lijfje 7x zoveel ijzer, 4 x meer calcium en 3 x zoveel ‘essential fatty acids’ nodig heeft ten opzichte van een volwassene.

De voeding waar je kind mee start, heeft namelijk rechtstreeks invloed op de gezondheid op latere leeftijd. Google maar eens op ‘hongerwinter onderzoek’: kinderen uit die tijd en nageslacht daarvan wordt daarin gevolgd. Vanwege de verslechterde voeding in die tijd is er bij die groep mensen bijvoorbeeld een aanzienlijk hogere kans op hart- en vaat ziekten en hebben zij meer aanleg voor diabetes.

nutricia onderzoek voeding

Een duikje in ons immuunsysteem tijdens de eerste 1000 dagen

Om er achter te komen hoe je immuunsysteem werkt, moet je je op zoek gaan in je darmen. Je darmen wegen zo’n twee kilo en rek je ze helemaal uit dan zijn ze lang als een tennisbaan (maar liefst 30-40 m lang, ongelooflijk toch!). Zo’n 70-80 % van je immuuncellen bevinden zich in je darmen. Dus zorg goed voor ze!

Je darmen zijn een dynamisch geheel. Hoe je wordt geboren (via een natuurlijke bevalling of keizersnede) heeft daar al invloed op. Er zitten verschillende soorten bacteriën in de darmen van kindjes die natuurlijk zijn geboren of via een keizersnede. De eerste hapjes zijn een echte mijlpaal. We vieren het eigenlijk alleen vanwege de ‘ buitenkant’: het kindje hapt en eet. Maar eigenlijk moeten we de binnenkant vieren: daar vindt de grootste verandering plaats als je kind overgaat op vast voedsel. De darmen veranderen dan letterlijk. De vorm van de darmwand verandert en er ontstaat een slijmlaag. Het immuunsysteem wordt ook steeds ingewikkelder als het dieet van je kindje gevarieerder wordt. Er is een continue wisselwerking tussen het immuunsysteem en je darmen. Een goede wisselwerking is daarom enorm belangrijk. Dat betekent dus: goed zorgen voor de werking van de darmen van je kindje door middel van goede voeding!

Nutricia en ontdekkingen op het gebied van babyvoeding

Borstvoeding. Het is echt bijzonder en niet voor niets de beste voeding voor je baby. Wist je bijvoorbeeld dat de samenstelling van je moedermelk per moment van de dag verschilt naar gelang van de behoefte van je kind? Dus wat vetter voor de avond/nacht? En voed je verschillende kinderen: dan verschilt het ook nog eens naar gelang van de behoeften van die kinderen. Onbeschrijflijk!

Laatst mocht ik de wereld van het Nutricia Research Center in duiken. Samen met wetenschappers, ziekenhuizen, beleidsmakers, etc. zijn zij continue op zoek naar het optimaliseren van voeding voor kleine kinderen. Daarbij wordt bijvoorbeeld de samenstelling van borstvoeding onderzocht. Een van de ontdekkingen die zij hebben gedaan is dat in moedermelk prebiotische vezels zitten. Dit zijn voedingsstoffen voor de goede bacteriën in je darmen en dragen zo dus bij aan het immuunsysteem van je baby. Aan sommige varianten flesvoeding zijn ook prebiotische vezels toegevoegd.

flesvoeding belangrijk in de eerst 1000 dagen

Voordat een nieuw of verbeterd product op de markt komt, heeft daar een innovatieproces van zo’n 5 tot 10 jaar aan voorafgegaan. Naast die wetenschappelijke, klinische kant wordt ook vol ingezet op de gebruiker. Wat vinden zij van het product, hoe ervaren zij het: de geur, de lucht, de samenstelling, hoe het aanvoelt. Daarom heeft Nutricia op haar research center in Utrecht ‘Sensory Behaviour Science facilities’. Hier worden ouders ondermeer geobserveerd wanneer ze in een keuken de flesvoeding aanmaken. Zo wil Nutricia bijvoorbeeld niet dat als je het flesje maakt dat het gaat schuimen. Ouders zouden dan kunnen denken dat er misschien nog resten sop in het flesje zitten die dat veroorzaken. Met andere woorden: niets wordt aan het toeval overgelaten.

Al het onderzoek van Nutricia heeft verschillende belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd, die vervolgens na zo’n intens innovatieproces in de producten landen. Een recente ontdekking is dat er in moedermelk altijd levende, goede bacteriën aanwezig zijn. Die bacteriën zijn van invloed op de gezondheid van je immuunsysteem.

Misschien duizelt het je wel na het lezen van al deze informatie. Dat voeding in de eerste 1000 dagen uitermate belangrijk is voor je kindje en zijn of haar immuunsysteem is duidelijk geworden. Mocht je toch nog vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen met de dagelijkse hulplijn van Nutricia!

nutricia utrecht onderzoek naar voeding in de eerste 1000 dagen

Op bezoek bij het Nutricia Research Center in Utrecht

nutricia laboratorium

In het Nutricia Research Center zijn drie laboratoria gevestigd.

nutricia panel onderzoek

Naast het onderzoek in de labs, wordt ook veel onderzoek gedaan naar wat de gebruikers van de Nutricia producten vinden.

nutricia woonkamer testomgeving

Dat panel onderzoek vind niet alleen in die hokjes uit de vorige plaats, maar ook juist in een huiselijke omgeving.

nutricia keuken testomgeving

Er is zelfs een keuken waar ouders de producten uitgebreid kunnen testen. Nutricia leert zo hoe het gebruik plaatsvindt en hoe ze hun (nieuwe) producten daar misschien op moeten aanpassen.

leer alles over immuunsysteem

In de schoolbanken bij Nutricia: college over hoe bijzonder ons immuunsysteem is!

bezoek aan nutricia

Met een groep Belgische en Nederlandse mamabloggers was ik op bezoek in het Nutricia Research Center!

dirksdotter nutricia

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heb ik weer veel geleerd die dag!

 

Vorig jaar zomer mocht ik met Nutricia letterlijk en figuurlijk de boer op! In Belgie doken we in de wereld van de Olvarit potjes! We leerden alles over hoe die worden gevuld.