Bourgondië lijkt een streek die vergeten is door Nederlanders om naar toe te gaan. We verblijven er een of enkele nachten op reis naar bestemmingen die zuidelijker liggen. En eerlijk is eerlijk: Bourgondië stond ook niet enorm hoog op mijn lijstje om naartoe op vakantie te gaan. Vanwege een samenwerking verbleef ik een week lang in Bourgondië. Wat heeft de streek mij enorm verrast. Charmant Bourgondië is meer dan de moeite waard voor een vakantie! We hebben lang niet alles gezien en bezocht. In dit blog neem ik je mee naar de plekken die we wel hebben bezocht en de activiteiten die we hebben ondernomen. Camping Château de l’Epervière was daarbij onze uitvalsbasis.

Steden in Bourgondië die je gezien moet hebben

Tournus
Deze stad aan de Saône kreeg me tijdens onze vakantie meteen helemaal in Franse sferen. We ging er op zondag heen. Gelukkig voor ons was dat de eerste zondag van de maand: de vaste dag waarop een rommelmarkt op de kade langs de rivier. Het was heerlijk struinen tussen de kraampjes. Skye kocht voor haarzelf en haar broer van haar eigen centjes wat bij het kraampje met speelgoed. Halverwege de markt heb je een kleine koffiebar/ijssalon aan de andere kant van de weg. Het terrasje ervan staat op de kade tussen de markt. Een gezellig plekje om het publiek in je op te nemen, met Franse chansons op de achtergrond. Elke zaterdag heb je trouwens in Tournus de ‘gewone’ markt.

Tournus bezoeken tips

Tournus is vooral bekend om de abdij. Maar het heeft mij vooral te pakken gekregen vanwege de slingerende straatjes, de huizen, de kleuren. Het gezellige plein bij de abdij en de fijne restaurants. Rondom de abdij vond ik Rendez Vous, Cafe De John en Cafe Brocante erg leuk. Onder de abdij heb je een leuke kadowinkel (Deco de l’Abbaye). Je vindt er leuk houten speelgoed en veel rotan items zoals tassen. In de avond hebben wij een keer heel fijn gegeten bij Bar Le Parisien, een van de vele restaurants met uitzicht op de Saône. Als toetje at ik daar een “Tournusien”. Echt, die moet je ook proberen als je in Tournus bent. Het lijkt op onze bekende Hazelino, maar dan veel zachter van smaak nog.

Parkeren in Tournus is redelijk eenvoudig: op de hoge kade langs de rivier is veel parkeerplaats. Maar ook op de lagere oevers daaronder. Meer bezienswaardigheden en informatie over dit Bourgondische stadje vind je op Tournus.nl. Laatste tip van mij: steek de brug over en bekijk de stad van de andere kant van de rivier. Zeker met het avondzonnetje heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Ben je meer een type voor een vakantie aan zee? Ontdek hier hoe fijn een vakantie in Vendee kan zijn!

Beaune
Franser dan Frans kan haast niet. De stad Beaune deed me denken aan de Parijse wijk Le Marais waar geen einde aan kwam. Deze stad moet je zeker hebben bezocht als je in Bourgondië bent! De ene sfeervolle straat na het andere charmante steegje. Gevuld met mooie conceptstores en gezellige restaurants en koffiezaakjes. Onze favorietje plekjes en to do’s in deze stad:

  • Bonjour Bonjour Boutique (kinderconceptstore)
  • Slow Home concept store
  • Salon de The Fabien Berteau (macarons oa!)
  • Bezoek het Hospice de Beaune (dat dak is zo mooi!)
  • Place Carnot (mooi plein met veel restaurants en bars er omheen. Kinderen kunnen er een ritje maken in een ouderwetse draaimolen)
  • Bestel een crepe of bubble wafel gevuld met ijs bij Bien et Bon
  • Ga mee met het treintje (startpunt voor de hoofdingang van het Hospice de Beaune. Je ziet veel van de stad en je maakt een klein uitstapje richting de wijngaarden rondom Beaune.
Beaune

Lees hier verder voor meer tips voor Beaune.

Tips voor hotels, campings en vakantiehuizen in en rondom Beaune
Net als Nancy kun je Beaune prima aandoen als tussenstop naar het zuiden. Hieronder vind je tips voor hotels, campings en vakantiehuizen in (de buurt van) deze prachtige Franse stad:

Louhans
Een stuk minder charmant dan de voorgaande steden. Maar ook in Louhans vind je van die oude Franse straatjes. Het heeft de langste straat met booggewelven van Frankrijk, erg leuk om onder door te lopen. De winkels en de markt op maandag zijn meer alledaags. Je proeft hier meer van het gewone, Franse leven.

Wij hadden er geen tijd voor maar andere steden die je kunt bezoeken in Bourgondië zijn onder meer:
Chalon sur Saône, Cluny, Dyon, Lijon en Macon.

Lekker actief: tocht door de Grotten van Aze

We bezochten ook de ‘Grottes d’Azé’ . Skye vond het even spannend omdat we van het zonnige buitenlicht de donkerte in moesten stappen. Na een stukje tillen was ze helemaal door. Madame liep vooraan achter de gids aan door de grotten. Het was een vrij lange tocht (1,5 uur). Ze heeft hem helemaal uitgelopen, heel knap! Er was ook genoeg te zien in deze grotten: meertjes en watervallen maar ook de diverse prehistorische vondsten. Erg indrukwekkend vond ik de verschillende soorten druipstenen in deze grotten. Echt prachtig! Onvoorstelbaar dat ze als zoveel miljoenen jaren oud zijn. Er zijn rondleidingen in het Frans en in het Engels.

Grotten van Aze Grottes d'Aze

Met de auto naar Bourgondië

Op de heen maakten we een tussenstop in Nancy. We verbleven in het charmante Hotel de Guise. Vanaf Amsterdam naar Nancy was het inclusief 2-3 korte stops en wat file zo’n 6-7 uur rijden. Vanaf Nancy was het nog circa drie rijden naar onze camping met chateau in Bourgondië.

Bekijk hier meer reisinspiratie: fijne road-trip bestemmingen in Frankrijk!

Op de terugweg overnachtten we in het prachtige Vianden in Luxemburg. Zo een uur of vier rijden vanaf onze camping. Al van kinds af aan kom ik daar. Het uitzicht op en vanaf het kastel blijft indrukwekkend. Vianden is een heel gezellig stadje met een rivier met kleine waterval. De kleine rivier die er doorheen stroomt heet de L’Our. Ons hotel Auberge De L’Our ligt midden in het centrum. Vanaf de ontbijtzaal heb je uitzicht op het kasteel en het bekende restaurant Cafe du Pont.

Nieuwe aanwinst in deze Luxemburgse stad is Ancien Cinema Cafe-Club. In een arty omgeving kun je lekker eten. En je kids lekker spelen. Het was het eerste restaurant/cafe tijdens onze meidentrip waar ze een speelhoek hadden. Hallelujah! Op het grote scherm werden de hele tijd filmpjes afgedraaid. Op het moment dat wij er waren oude afleveringen van Tom & Jerry. Skye keek haar ogen uit. Voor oudere kids en volwassen liggen er ook genoeg spelletjes om te spelen. En er is een grote kast vol (kinder)boeken.

De volgende ochtend bezochtten we het kasteel op de berg. Met alle torentjes en boogjes lijkt het zo uit een sprookje te zijn gelopen. Vanaf Schloss Vianden heb je een prachtig uitzicht op de groene, bergachtige omgeving. Vanaf het kasteel reden we de laatste 4-5 uur naar huis in Amsterdam.

Bourgondië foto-spam!

Natuurlijk maakte ik veel te veel foto’s van onze week vakantie in deze Franse wijnstreek. Een deel ervan vind je in de foto gallerij hieronder.