Nancy. Waarschijnlijk dacht je dat het een grauwe industrie stad was. Een stad om even snel te overnachten. Een tussenstop naar het warme Zuid-Frankrijk. Dat dacht ik dus wel. En wat zat ik er naast! Nancy is een meer dan charmante stad om te vertoeven. En nog flink kidsproof ook! In dit blog neem ik je mee op pad door deze Franse stad. Een stadswandeling van een paar uurtjes die voor kinderen ook leuk blijft! You’re welcome!

Kidsproof stadswandeling door Nancy

Stap 1: Parkeren in Nancy
Je hoeft je online maar even te verdiepen in deze stad en je hebt al meteen door dat het Place Stanislas het belangrijkste plein is. Daarom kozen we om onze auto daar vlakbij te parkeren: in garage Place Stanislas. Vanaf die parkeergarage ben je in een paar minuten op dit indrukwekkende plein. Die twee eksters van ons hadden het meteen in de gaten: er blinkt nogal wat goud op dit plein!

Stap 2: Terrasje pakken op Place Stanislas
Ik weet niet hoe het met jullie kids zit. Maar ik vind het altijd fijn om even met ze na de autorit te acclimatiseren in de stad. Door even naar een restaurantje te gaan of nog liever een terrasje te pakken met mooi weer. Even wat drinken en wat lekkers.
Rondom op het Place Stanislas zijn er verschillende cafes en restaurants. Steek het plein over en kies de linkerhoek. De kids kunnen daar heerlijk spelen bij de fontein in de hoek. En jij kan het rustig vanaf het terrasje in de gaten houden.

nancy stedentrip met kinderen

Stap 3: Wandelen naar de MarchΓ© Central de Nancy
Ben je klaar op het terrasje? Steek dan weer het plein rechtover. Via de Rue des Dominicains en de Rue Pont Mouja loop je richting de overdekte markthal. Dit zijn twee levendige straten. Met leuke winkels. Ook best wat kinderkledingwinkels. Sla rechtsaf de Rue de FaΓ―encerie in. Aan het einde van de straat zie de markt al verschijnen.

Links naast de hoofdingang vind je een kleine walhalla voor kinderen (althans die van ons). Slush puppies in meer kleuren (en smaken) dan de regenboog heeft. We deden eerst een rondje over de markt. We kochten er een mini watermeloen en witte druiven. Eenmaal buiten mochten Scott en Skye een slush puppie uitzoeken. Scott ging voor aardbei en Skye voor Chewing Gum (want die is roze.. ;-)).

nancy overdekte markt nancy marche central nancy markt slush puppy - kopie nancy kidsproof nancy met kids

Stap 4: Verder wandelen naar het iconische Brasserie Excelsior

Je slaat het straatje naast de slush puppies en je steekt het grote plein dat daarna volgt schuin over. Loop vervolgens de Rue de la Visitation in. Dit is een autoluwe straat. Je kunt je kids dus met een gerust hart laten spelen op de grafische print die op het wegdak is gespoten. Doe je mee met een potje de floor is lava?

nancy stadswandeling kinderen Nancy eropuit met kinderen

In deze straat vind je halverwege aan je linkerhand een fotogenieke Art Deco deur en tegeltjes om mee op de foto gaan (we houden tenslotte wel van “instagrammable hotspots”, nietwaar?) (gevel van Pharmacie Central). Vlak erna vind je een tweedehands winkeltje (La friperie by Vintage Showroom). Op het hoekje zit Delicieux waar je crΓ¨pes en galettes kunt eten.

nancy art deco

We dachten misschien bij Brasserie Excelsior te gaan eten. Het zag er iets sjieker (en drukker) uit dan we hadden verwacht. We hadden geen reservering. En we zouden hier allebei ook niet heel relaxt zitten met de kids, schatten we zo in. Daarom besloten we toch maar verder te gaan. Wel leuk om even naar binnen te hebben gespiekt. Het interieur van deze brasserie is nog compleet in de Art Nouveau gebleven.

Stap 5: Terug naar Place Stanislas
Omdat we al vermoedden dat de brasserie niet de meest geschikte plek voor ons zou zijn, hadden we ook een back-up plan voor de lunch: Suzette & Gino. Loop hiervoor de Rue Henri-PoincarΓ©, Rue Gambetta en Rue Stanislas af. Rue Stanislas is trouwens echt een mega tip als je op zoek bent naar leuke cafeetjes en restaurantjes in de stad! Toch besloten we ons aan ons plan te houden πŸ™‚ Aan het einde van de Rue Stanislas loop je weer links het plein op. Je neemt vervolgens meteen de eerste straat weer links, de Rue HΓ©rΓ©. Bijna aan het einde van de straat heb je aan je rechterhand Suzette & Gino.

Suzette & Gino heeft niet alleen een eigentijds en fijn interieur. Ook een hele fijne menukaart! Wij hebben een heerlijke pasta en burger gegeten. Dit klinkt een beetje platvloers zo. Maar dat was het zeker niet! Echt een aanrader! Voor de kids hebben ze ook een fijn kindermenu: huisgemaakte kipnuggets en frietjes of galettes.

nancy lunch tip restaurant nancy kidsproof lunch

Stap 6: naar het Parc de la Pepinière
Dat helpt bij ons altijd: een park of speeltuin in het vooruitzicht hebben. We proberen onze routes altijd zo te plannen dat we daar naar “toe werken”. Daarvoor zaten we in Nancy met het Parc de la PepiniΓ¨re helemaal goed!

nancy place de la carriere

Loop de Rue de HΓ©rΓ© helemaal uit, onder de mooie poort door. Je komt op een ander prachtig plein uit: het Place de la CarriΓ¨re. Steek het plein helemaal over. Aan het eind rechts heb je een ingang naar het park. Je komt dan meteen op de lange laan naar de fontein uit. Rechts van de tuin heb je een grote speeltuin. Daarnaast zit een groot buffet restaurant. Dus moest er op eens geplast moeten worden als je in het park bent: daar kun je terecht πŸ™‚

Nancy Parc de la Pepiniere Nancy speeltuin park

Links van de fontein heb je een klein (gratis toegankelijk) dierenparkje. Je ziet er wat ezeltjes, pauwen, konijnen. Maar het ‘hoogtepunt’ is de rots met bavianen. Hoewel wij er maar kort hebben gekeken. Die kermisklanten van mij hadden de kermisattracties al gespot ietsje verder op.

Nancy gratis dierenpark Nancy park kidsproof kermis

Stap 7: een wel verdiend ijsje en weer naar terug naar de auto
We keerden via een andere uitgang van het park (langs de weg in het park die parallel aan de Place de la Carrière liep) weer terug naar het Place Stanislas en Rue de Héré. Naast ons lunchadresje zit Amorino. Daar maken ze van je ijsje een echt kunstwerk. Je krijgt niet gewoon bolletjes ijs op je hoorntje. Ronde plakjes ijs vormen samen een bloem. En als kers op de taart kun je er een macaron boven op laten doen! Dat deden we uiteraard!

nancy place stanislas

Vanuit deze straat staken we het Places Stanislas voor de laatste keer over. Terug naar de parkeergarage en onze basis: Center Parcs Domaine Les Trois Forets!

Nancy ijsje eten Nancy Amorino Gelato Nancy ijs met macaron

Wat we niet hebben gedaan in (omgeving) Nancy

Als je op pad gaat met kinderen, moet je je realiseren dat je niet heel je wensenlijstje kunt afvinken. Ook wij hebben dat moeten leren. Daarom maak ik van tevoren in Google Maps een lijstje aan met dingen die ik graag zou willen zien of doen op onze bestemming. Vervolgens kijken we wat de kinderen (volgens ons) zou aanspreken. En of dat realistisch is. Dat betekent dat er altijd nog een paar to do’s en to go’s open blijven staan als we ergens zijn geweest.

Voor het charmante Nancy heb ik de onderstaande must see’s en must do’s niet van mijn lijstje kunnen strepen. Maar wie weet lukt het jouw wel!

  • Maisons Des Soeurs Macarons: hier worden de ‘echte’ macarons verkocht. Nancy zegt de grondlegger te zijn van deze koekjes. Ze zijn wel echt anders dan de macarons zoals ze nu beroemd zijn geworden.
  • Vins et Tartines: tartines, i love them! Hier kun je hartige en zoete varianten proeven. Voor elke tartine is op de kaart aangegeven wat het perfecte wijntje erbij is. Handig!
  • Musee des Beaux-Arts: ik houd van musea die kunst laten zien uit verschillende tijdperken. In dit museum kun je terecht voor werken van Caravaggio tot Monet. En de collectie met de glazen Daum vazen lijkt me echt te gek om te zien.
  • Ga Art Nouveau en Art Deco spotten: We zagen wel wat geveltjes en Franse balkonhekjes in het straatbeeld. Maar daar is nog veel meer van te bewonderen in de stad. O.a. in Rue Saint George.
  • Majorelle Villa: Deze villa ligt een stukje bij het centrum. Een uniek pand met een bijzonder interieur. Geheel in de Art Nouveau stijl.
  • Centre Pompidou – Metz: het Centra Pompidou is misschien wel het leukste museum waar ik ben geweest. Ik ben erg benieuwd naar deze editie in Metz!
  • Kasteel Luneville: dit kasteel wordt ook wel eens het Versaille van de Lorraine streek genoemd.nancy bezienswaardigheden

Nancy must see

Nancy heeft ons echt verrast! Hopelijk heb je wat aan onze route voor jouw bezoek aan Nancy met kinderen! Een andere, niet alledaagse bestemming die ons heeft verrast is Gdansk in Polen. Lees hier alles over onze stedentrip Gdansk.