Vanmiddag heb ik met Scott een proefje gedaan waarmee we ‘aantoonden’ waarom je je handen moet wassen. Zeker meerdere keren per dag nu het Corona-virus door de wereld waait. Scott had het ook al voor het Corona-tijdperk over kleine beestjes die je niet kunt zien. “Ze zitten ook in je lichaam he mam!”. Een perfect proefje dus om met Scott te doen. Als de thuisquarantaine er weer op zit, dan ga ik gauw eens met hem naar Artis Micropia. Zodat hij kan ontdekken hoe die minuscule beestjes er nou echt uitzien!Β 

Proef: Waarom je je handen met zeep moet wassen voor Corona!

Op Scotts school hebben ze veel aandacht besteed aan Corona. Toen wij hem vertelden dat hij een paar weken niet naar school kon door dit virus, begreep hij het meteen. En toch is het gek. Dat we allemaal thuis zijn voor iets onzichtbaars. Je moet je handen meerdere keren per dag wassen. Ook al heb je geen zichtbaar vuile handen.

GeΓ―nspireerd door een moeder van Scotts klas deden wij ook vanmiddag een proef. Want wat doet zeep eigenlijk met die niet welkome, onzichtbare beestjes op je lijf? Let maar op!

Wat heb je nodig voor deze proef

  • een bakje met koud water
  • een potje peper
  • zeepblok of vloeibare handzeep
  • je eigen handen

Zo voer je de proef uit

  • maal flink wat peper boven het bakje water
  • ga er met je vinger of hand er in: wat gebeurt er? Helemaal niets: de peper blijft gewoon drijven en blijft een beetje aan je vinger hangen, als je die uit het water haalt
  • sop nu heel goed je handen in
  • stop je vinger nu nog eens in het water en kijk wat er gebeurt!Met deze proef laat je heel duidelijk het belang van met zeep je je handen moet wassen. Alle beestjes zijn bang voor die zeep en gaan er meteen vandoor!waarom handen wassen corona

Meer thuisblijf/thuisonderwijs inspiratie

In de eerste Stay Home week deelde ik hoe we thuiswerken combineren met de kinderen thuis. In dat blog vind je tips om het thuisblijven wat makkelijker te maken. Ook heb ik verschillende bronnen voor thuisonderwijs in dat blog gedeeld.

Wil je meer proefjes doen? Kijk dan eens op Proefjes.nl.

Ook K3 besteedt trouwens aandacht aan het belang van handjes wassen. Ze toverden een bekend liedje om in een Corona handjes wassenΒ versie.

Er is geen keihard wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes een Corona besmetting voorkomen. Toch kan het je een veiliger gevoel geven. En de komende tijd zijn mondkapjes in ieder geval in het openbaar vervoer verplicht. Geen mondkapje in huis? Bekijk dan eens deze DIY: zelf mondkapjes maken.

proef waarom handen wassen corona