In oktober kijk ik altijd reikhalzend uit naar Dutch Design Week. De plek waar je echt geΓ―nspireerd wordt op het gebied van ontwerp en innovatie. Hoewel de VTwonen&designbeurs leuk is, mis ik dat aspect altijd enorm. Gelukkig kon ik mijn hart ophalen aan het einde van de middag: voor het eerst werd in Amsterdam Noord de Duurzame Woonbeurs georganiseerd. Samen met Mirjam Hart van Een Goed Verhaal ging ik vanmiddag alvast een kijkje nemen op deze beurs, waarvan – zoals de naam het al zegt – duurzaamheid de rode draad is. Of dat nu upcyclen, recyclen is. Ik kan je zeggen: het is echt een aanrader om dit weekend naartoe te gaan! 

Duurzame woonbeurs: inspiratie voor thuis

Dat duurzaam niet suf en duf is, weten we al lang. Maar dat werd nog eens bevestigd vandaag want een prachtige, eigentijdse ontwerpen hebben we gespot. Een paar van mijn favorieten:

FOUR LEAVES: duurzaam beddengoed

Nog maar net een maand oud: het duurzame beddengoed en de duurzame handdoeken van Four Leaves. In de eenvoud van de ontwerpen zie je het oog voor detail en het materiaal. Gemaakt in Sri Lanka, het land waar de ontwerper in een weeshuis heeft gewoond. HEt beddengoed is van een heerlijk, extra zacht linnen. In crispy wit of stemmig groen (die laatste kleur staat hoog op mijn wishlist!). Op de kussenhoezen vind je op elke hoek een blad geborduurd, de ‘four leaves’ uit de vlag van Sri Lanka. Voor elk dekbedovertrekset die je koopt gaat er een speciaal ontwikkeld slaapzakje naar weeshuizen in Sri Lanka. Het slaapzakje is zo ontwikkeld dat het aan de wensen van de verschillende weeshuizen voldoet. Tranen in mijn ogen had ik toen de ontwerper liet zien dat ze op het dekentje hun naam en dromen konden opschrijven. Waarschijnlijk is zo’n slaapzakje een van de weinige dingen die ze echt van hun zelf hebben. Of misschien is het wel het enige… Nog meer raakte mij het vakje om de droom van het kindje op te schrijven. Wat zouden die kindjes dromen? Ik hoop van harte dat ze uit mogen komen..

Naast het beddengoed kun je bij Four Leaves ook terecht voor zachte handdoeken met een eigentijdse en luxe uitstraling. In hele fijne kleuren: zacht okergeel, zacht roze, crispy wit en donkergroen. Ook voor elke handdoek die je bij ze koopt, ontvangt een weeshuis een handdoekje voor een kindje daar.

Scroll lekker door voor meer duurzame initiatieven voor in je woning. Bekijk hier het lijstje van Instagramblogger Eliane met de mooiste merken voor een natuurlijk en duurzaam interieur.

duurzaam beddengoed
four leaves

Je vindt op de duurzame woonbeurs ook slimme, duurzame banken. Zoals de lichtgewicht banken van Moduplus. Of ga je liever van een bank die gemaakt is van gebruikt schuim en vervolgens bespoten met een laag gemaakt van restjes kurk, leer of zelfs goud??

De planken in de kasten van Cartoni Design worden gemaakt van gerecycled hout. Cartoni wil laten zien met hun ontwerpen dat je met minder materialen nog steeds een stijlvol interieur kunt creeren.

Fairf staat op de Duurzame Woonbeurs. Fijne verf waar wij in huis al vaker mee aan de slag gingen (op de werkplek en op Scott’s junglekamer). Ook RAW paints kun je vinden op de woonbeurs: verf waarbij je het water pas toevoegt als je de verf ook echt gaat gebruiken! Kijk eens wat een fijne kleuren ook allemaal!

raw paints duurzame verf
duurzame verf raw paints

Een lamp gemaakt van resten gips van stucadoors. Hoe kom je er op! Zo tof dat zulke restproducten tot zoiets moois kunnen worden gemaakt. More Circular opent werkplaatsen door het land zodat ook andere ontwerpers met dit materiaal aan de gang kunnen.

duurzame lamp van recycled materiaal

De beurs is onder aan gekleed met de duurzaamgekweekte planten van Sprnklr. Wat een fijn sfeertje!

sprklr duurzame planten

Kijk nou! Echt te gek deze kast in de vorm  an een raket van Faqwerk! Maar je kunt er nog veel meer van maken. Met die pakket kun je namelijk 60 varianten maken. Passend bij de plek wikt hebben of fase waar in je zit. En heel handig: je hebt alleen maar een houten bout nodig om de boel aan elkaar te maken.

duurzame kinderkamer

Neem eens een kijkje in een Tiny House:

tiny house duurzame woonbeurs

Stijlkamers op de Duurzame Woonbeurs

Net als op de VTwonen&design beurs vind je op de Duurzame Woonbeurs stijlkamers. Alleen hebben al deze producten en ontwerpen een verhaal!

duurzaam interieur woonbeurs
duurzaam interieur scandinavisch
duurzame slaapkamer
boho interieur
duurzame kinderkamer inspiratie

Weggooien = zonde!

Of ‘sund’ zoals mijn oma altijd zei. Op de duurzame woonbeurs vind je meerdere initiatieven die willen inspireren om je spullen niet weg te gooien als die stuk zijn. Maar juist om ze te maken als ze stuk zijn gegaan. Of er iets anders meemaken!

Voor inspiratie kun je langs bij het Repair Cafe. Daar worden apparaten weer tot leven gewekt. Ik moet nodig eens met onze Dyson die het niet meer doet die kant op! In de stand ernaast kun je setjes Kintsugi kopen om je mooie kopje weer te lijmen als je het hebt laten vallen. Ook kun je er te gekke, goudkleurige strijkstickers kopen voor op vlekken die je niet meer uit je kleren krijgt.

Tenslotte kom je lampen tegen van binnenbanden van fietsen en vazen van aangespoelde teenslippers!

repair cafe
duurzame woonbeurs workshop
duurzame woonbeurs

Zo, dat was even een snelle impresse van de eerste editie van de Duurzame Woonbeurs. Je kunt er het hele weekend nog naar toe! Ik ga morgen nog een rondje doen met Hans en de kids! Zie ik je daar ook?

En oja, er wat ook genoeg lekkers te eten en te drinken op de Duurzame Woonbeurs:

duurzame woonbeurs amsterdam noord