De feestmaanden beginnen vroeg voor ons dit jaar. Begin oktober is het namelijk feest in Ethiopië én voor ons. Onze foto wordt dan samen met die van andere gezinnen gepresenteerd aan kinderen in Ethiopië. Zij beslissen zelf wie hun sponsor wordt. Ik ben zo benieuwd naar het kindje dat ons gaat uitkiezen! Is het een jongen, een meisje? Vier of acht jaar oud? In mijn eerdere blog over deze nieuwe manier van kindsponsoring vertelde ik al waarom wij hiervoor hebben gekozen. Vandaag neem ik jullie mee naar Ethiopië en het project waaraan wij als sponsor zijn gekoppeld.

Chosen: ons kindsponsorfeestje komt eraan!

Begin oktober is het dus feest. We krijgen een stukje “gezinsuitbreiding” op afstand. Zou die dag voor ons sponsorkindje aanvoelen als een verjaardag? Als het begin van iets nieuws? Wanneer zou ons sponsorkindje jarig zijn? Dat gaan we met grote letters noteren op de kalender. Zodat we een kaartje kunnen sturen. Misschien zelfs een kadootje!

Kadootjes horen bij een verjaardag. Hier worden het hele jaar door beide kids verlanglijstjes bijgehouden. Zowel voor hun verjaardagen als voor Sinterklaas. Nu het kindsponsorfeestje steeds dichterbij komt, was ik aan het mijmeren over wat er op de verlanglijstjes zou staan van kinderen in Ethiopië. Zouden ze ook gek zijn op kleine autootjes en baby poppen? Later bedacht ik me dat dat een suffe vraag was. Natuurlijk! Het zijn kinderen!

Opgroeien in Ethiopië

Kinderen verschillen eigenlijk niet zo veel van elkaar. Ze hebben dezelfde soort dromen en wensen. De omstandigheden waarin ze opgroeien en de kansen die ze krijgen zijn helaas een wereld van verschil. Stel je groeit op in een dorp in Ethiopië. Je dromen en wensen zijn er. Maar zoveel andere dingen om je een goede start en een veilige basis te geven niet. Je kunt wellicht maar beperkt naar school. Er is een tekort aan lesmaterialen. Er is geen schoon water. Medische hulp is er onvoldoende. Heb je dan een eerlijke kans…?

Een klein stukje van onze ‘rijkdom’ gaat sinds juli naar Ethiopië. Ik ben er ooit eens geland voor een tussenstop op reis naar Zuid-Afrika. Naast de landingsbaan was het echt niet zo keurig aangeharkt als bij ons op Schiphol. Vliegtuigen stonden te vergaan eromheen. En dat is heus niet het ergste. Het land kent extreem droge gebieden. Wist jij bijvoorbeeld al dat ongeveer een vijfde van de bevolking ernstig ondervoed is? Kinderen zijn daar extra kwetsbaar.

Handen uit de mouwen met behulp van kindsponsoring

Dat moet anders. En daarom heb ik ons aangemeld als kindsponsor. Blijvende oplossingen realiseren waardoor iedereen voorzien wordt van voedsel en schoon drinkwater: dat kost nogal wat inspanning. Maar ook geld. En dan denk je misschien: zetten die paar tientjes per maand van mij zoden aan de dijk? Ja zeker!

Met die opbrengsten van onder andere kindsponsoring kan het project in Ethiopië echt van de grond komen. Letterlijk en figuurlijk. Ons sponsorkindje komt uit Dembia. Ook daar is sprake van droogte en loert het gevaar van ondervoeding. Het is maar de vraag of het gezin van ons sponsorkindje elke dag wel voldoende eten heeft. Heeft hij/zij wel voldoende schoon drinkwater en is er een dokter als dat nodig is? Die kans is heel klein in Dembia. Kinderen drinken daar vervuild water. Wassen hun handen niet. Ziektes als malaria, longontsteking of diarree liggen op de loer. Gaat ons sponsorkindje naar school? Misschien wel. Als het naar school gaat, dan staat er niet zo een prachtig schoolgebouw op ze te wachten als Scotts school. Laat staan dat er lesmateriaal is of een goed opgeleide leraar.

Door onze steun en die van andere sponsors worden leraren en zorgverleners getraind. Leren kinderen lezen, komen er waterpompen, worden kindhuwelijken voorkomen en kunnen meisjes hun school afmaken. Het project heeft sinds 2007 al mooie resultaten behaald: kinderen gered van kinderarbeid, kindhuwelijken voorkomen, waterpompen opgeknapt en vrouwen begeleid na hun bevalling.

Maar er is helaas nog steeds werk aan de winkel in Dembia. Net als in andere gebieden wereldwijd. Soms kun je je zo machteloos voelen. Hoe kun je vanuit Nederland iets betekenen voor kinderen in andere gebieden in de wereld? Via de projecten die Chosen ondersteunt, kan dat dus wel! Het enige wat jij nog moet doen? Aanmelden voor Chosen!!