Huh? Een blog over de interieur- en kleurtrends 2019, nu al? Jup. Of eigenlijk nu pas: ik had dit blog al veel eerder willen schrijven maar ja die tijd he.. die is er soms niet om alles meteen uit te werken. Bij ShowUp in februari woonde ik namelijk al de trendpresentatie van Franq Colors bij en tijdens het Fonq woonblogevent kregen we een kijkje in de stylingkeuken van trend forecaster Monique van der Reijden. Bij beide presentaties werden we meegenomen in de inspiratiebronnen die leiden tot veranderingen in ons interieur de komende jaren. Voor dit blog kies ik ervoor om een paar trends te highlighten waarvan ik merk dat die ook al ons huis in zijn gesijpeld.

Kleurtrends 2019: “Who is afraid of the purple, green and blue”

Paars, groen en blauw zijn de kleuren die je in de gaten moet houden de komende tijd. Aan groen zijn we ondertussen wel gewend op interieur gebied. Je zag deze kleur al veel voorbij komen in combinatie met velvet stoffen, heel fijn! Maar de wat stevigere (kobalt)blauwe en paarse kleuren zijn toch wel kleuren die nu nog niet veel voorkomend zijn in onze interieurs (buiten een eventuele kinderkamer om dan). Paars leent zich er goed voor om die ton sur ton in je interieur door te voeren.

In ons interieur zie je de invloed van deze trends al wat terugkomen. We kozen voor een groene vloer van Novilon en een muur op Scott’s kamer kreeg de kleur Walvis van Mommy Paint. Een laatste aanwinst is de prachtige vaas van Villeroy & Boch Coloured DeLight in de blauwe kleur Winter Sky (alleen om de naam al zou ik hem uitkiezen ;-)). De koelere kleur vind ik een fijne afwisseling op ons overwegen zachtgekleurde interieur. Afhankelijk van de plek waar je de vaas neer zet en de lichtval, verandert de kleur van een frisblauwe kobaltachtige blauw naar een wat meer vergrijsd blauw.

Lees hier meer over de interieurtrends 2021!

villeroy boch coloured delight winter sky kleurtrends 2019

Voorzichtig aan komt er blauw in ons huis: met de Coloured Delight vaas van Villeroy & Boch en de zachtblauwe Vitra O-tidy Organizer

Pastelroze wordt…

Het zoete roze zien we langzaam aan veranderen in tinten met een andere ondertoon. Van pastel tinten gaan we naar zwaardere tinten. Pastelroze gaat plaatsmaken voor peach (meer oranjeachtige tinten roze) en lila. Peach mag ook best in een donkere kleur terugkomen. Terracotta is een kleur die je al veel terugziet in verschillende collecties, ook in de mode. Zelf heb ik een jurkje van Armed Angels en een pak van Zara in die warme kleur. Terracotta en de oranjeachtige tinten zie je veel in combinatie met ethnische printen. Voor de komende trends en jaren is vooral de Zuid Amerikaanse cultuur van grote invloed.

De meer aardse tinten passen helemaal in de trend van ‘new rituals’: in huis een oase van rust creeren (en nee, dat doe je dus niet per se door alles in huis wit te maken ;-)). Peach en terracotta laten zich ook prima combineren met warme metalen zoals brons en koper.

Terrazzo en forum romanum

Het Forum Romanum? Dat is toch antieke shit in Rome? Wat heeft dat te maken met de nieuwste woontrends? Nou, al die elementen uit de Romeinse bouwkunst ga je terugzien op het gebied van interieur! Denk aan vides, bogen, zuilen, verhogingen, zitkuilen, etc. En last but not least: marmer! Een sprekend voorbeeld van een inrichting in deze trend is The Budapest Cafe in Chengdu, China. Of neem eens een kijkje ter inspiratie op de website van Mae Engelgeer. Need I say more?

En terrazzo: dat zijn stukjes graniet of marmer in beton dat vervolgens flink is opgeschuurd om de oppervlakte mooi glad en glanzend te maken. Je ziet deze trend niet alleen terug in vloeren en wanden. Maar juist ook in interieur accessoires. Bijvoorbeeld de grote plantenbak die Anki van Zilverblauw voor de Wown collectie ontwierp. De terrazo trend gaat perfect samen met het forum romanum qua stijl. Dat laat deze plantenbak zien: de pot in terrazzo look staat op een verhoging.

zachtroze muur plantenbak wown crew kleurtrends 2019

#hetrozemuurtje kreeg een warmere kleur tint roze (richting peach) en de Wown plantenbak past perfect bij de Forum Romanum en Terrazzo interieurtrends!

Nieuwe trends in design

Naast de bovengenoemde kleurtrends voor ondermeer je interieur zul je de komende jaren ook op ander vlakken veranderingen zien. Zo komen hoogpolig tapijt en langharige items weer terug op de kaart, heb je straks misschien wel weer wandkleden aan de muur en bollampen aan het plafond, spiegels met kleur in huis (quilty!), worden kamerhoge gordijnen weer the bomb en kom je her en der vast alle retrostrijlen van de vorige eeuw weer tegen. En oja, de objecten in huis worden groots. Monique omschreef deze ontwikkeling als ‘the new now’. Een goed voorbeeld van deze stijl is The Jackie Cafe in Helsinki.

Oh, en vergeet die (ronde) bijzettafeltjes van je. Salontafels worden weer groot!