Het was misschien wel onze grootste klus ooit. In ieder geval heeft deze ver weg het langste geduurd: de verbouwing van onze badkamer. Noodgedwongen omdat we lekkage hebben gehad die het houten skelet van de woonboot begon aan te tasten. Het was wel meteen de kans om de badkamer nu volledig naar onze wensen in te richten. Daar was met de bouw van de woonboot geen budget meer voor. Vandaag laat ik jullie eindelijk binnenkijken in onze Scandinavische badkamer en geef ik jullie tips voor het inrichten van een relatief kleine badkamer.

Badkamer in Scandinavische stijl

Eenheid in huis: dat vind ik belangrijk. Ook de badkamer moest daarom dezelfde sfeer gaan uitademen als de andere ruimtes in huis. Onze woonstijl is wel te typeren als de Scandinavische woonstijl. Ons interieur heeft de laatste tijd wel meer warmere, boho invloeden ondergaan. Die keuzes zie je terug in de keuzes die we hebben gemaakt in onze badkamer.

Net als in de woonkamer kozen we voor een lichte basis van de badkamer. Op de wand kwamen zachtroze, handgemaakte tegels uit Marokko. Om het iets speelser te maken kozen we bij Designtegels tegels in hexagon vorm uit in plaats van vierkante tegels. Omdat de tegels handgemaakt zijn, is geen een tegel hetzelfde. Qua oppervlakte en qua kleur niet. Dat geeft de wand een stuk meer karakter. De parelmoer glans maakt het warmere gevoel helemaal af.

Badkamer

Typerend voor de Scandinavische stijl zijn de contrasten en eenvoudige ontwerpen. Daarom kozen wij bij Maxaro voor zwarte bad- en douchekranen en badkameraccessoires met een eenvoudig en gestileerd design. Een mooi contrast ten opzichte van de handgemaakt tegels!

Wees niet bang voor donkere kleuren in een kleine badkamer

Okay, we hebben misschien niet de allerkleinste badkamer. Maar zeker ook niet de grootste. Hij is grofweg 2,5m bij 3m, waarvan een hoek wordt weggesnoept door de trap die achter de douchehoek langs doorloopt. We wilden dat het kleurgebruik de ruimte zou ondersteunen. Daarom kozen we in eerste instantie voor een lichte kleur op de wand. Voor het gedeelte met de inloopdouche kozen we weer voor wat contrast: die wanden kregen zwarte hexagon Marokkaanse zelliges. Door voor een donkere kleur te kiezen, komt er meer diepte in de ruimte. Een donkere kleur hoeft in een kleine ruimte niet altijd te verkleinen. Zeker niet als je die kleur doortrekt tot aan het plafond.

Hier vind je meer tips voor de inrichting van een kleine badkamer!

De kleuren uit de muren komen terug in de terrazzo vloer die de mannen van Corradi Terrazzo voor ons maakten (toppers zijn dat!!). Het zwarte van de kranen, accessoires en douchewanden komt terug in de zwarte/antraciete basis van de vloer. De stukjes marmer in de vloer komen qua kleur weer overeen met de zachte kleur van de andere wandtegels.

Niet alleen vanwege de kleuren die je helemaal naar eigen wens kunt bepalen kozen wij voor een terrazzovloer in de badkamer. Met zo’n vloer heb je geen voegen en je kunt het langs de wanden ‘omhoog vegen’ waardoor er een plint ontstaat. Ons klonk dat als muziek in de oren: geen kans op weglekken van water via de vloer en voegen meer! En een terrazzovloer is natuurlijk oersterk, die gaat jaren en jaren mee. Ook wel zo fijn!

Slim inrichten van een kleine badkamer

Wij dachten altijd dat een gewoon ligbad niet mogelijk was in onze kleine badkamer. Maar niets is minder waar. Bij de vorige inrichting hebben we alleen de verkeerde keuzes gemaakt. In onze vorige badkamer kozen we voor een groot houten badkamermeubel met twee losse wasbakjes erop. Hoe vaak we die tegelijkertijd hebben gebruikt…? Yup. Je raadt het al. Niet eens op een hand te tellen.

Daarom pakten we dat deze keer anders aan. We kozen voor een ‘slank’ waskamermeubel. Gewoon een plek om te wassen. Daardoor bleef er ruimte vrij voor een bad (daarover straks meer). We kozen voor een open meubel, met een smal, zwart frame. Zo blijft de ruimte luchtiger en ruimtelijker. Als je de deur van de badkamer opent, loop je tegen het meubel aan zeg maar. We wilden niet dat je dan tegen een blok zou aan lopen zoals met reguliere badkamer meubels. Met rieten manden van Casashops is er opbergplek gecreëerd voor wc-papier en kleine handdoekjes. Door wat fijnere manden die open gevlochten zijn, houd je het nog steeds luchtig en kun je zien wat erin zit.

We kozen ervoor om naast het badkamermeubel verder geen uitgebreide opbergruimte te creëren. Ten eerste: als je opbergruimte hebt, ga je alleen maar hamsteren en dingen bewaren. Is de shampoo bijna op of het badschuim? Dan is dat het moment om het op het boodschappenlijstje te zetten. Daarnaast zou nog een kastje op de grond of de muur verkleinend werken in onze ruimte.

Door nisjes aan te brengen in het stukje wand tussen het toilet en het bad, creëerden we toch nog een beetje opbergruimte voor wat benodigdheden en mooie accessoires. In de onderste nis bewaren we schone handdoeken die ik kocht bij H&M Home. In de nis erboven vind je een natuurspons en een bakje met wattenstaafjes en een blokzeep en scrubzeep (okay, toch een klein voorraadje dus…). In de bovenste nis vind je een scheerspiegel en wat sieritems. Als finishing touch kregen de nisjes een plancet van hetzelfde terrazzo als dat voor de vloer is gebruikt.

Heb je een krap toilet? Lees dan hier de tips van Go Gracy voor het inrichten van een klein toilet

Elegant en slim design van Villeroy & Boch

Net als voor de kranen wilden we voor het bad en het toilet ook ‘elegante, cleane’ lijnen. Die vonden we in het Squaro Edge 12 bad van Villeroy & Boch. Doordat dit bad in plaats van een rand van 20cm een rand van 12 cm heeft, is het een ‘slanker’ bad. Door de smalle rand heb je meer dan genoeg ruimte om relaxt te badderen en heb je tegelijkertijd een bad dat beter in te passen is in een kleinere ruimte.

Wat ik ook heel fijn vind aan dit bad: de afvoerput en de knop om die te bedienen zijn verzonken weggewerkt. Van die opzichtige, glimmende knoppen zijn mij altijd een doorn in het oog. Met de Squaro Edge 12 van Villeroy & Boch heb ik daar geen last meer van. En ook niet geheel onbelangrijk: Hans en ik zijn beiden vrij lang. Het bad is groot genoeg voor ons om er comfortabel in te liggen. Het bad is erg prettig om tegen aan te leunen met de rug. Het materiaal van het blad neemt snel de warmte van het water of de huid over: geen koude rug dus!

Doordat de terrazzovloer hoger uitpakte dan de vloer die we eerder in de badkamer hadden, moesten we een oplossing bedenken voor het toilet. Doordat de hoogte van de afvoer niet veranderde zou een ‘reguliere’ toiletpot bij ons beteken dat we met onze knietjes in de nek zouden zitten. Toiletpot O.novo vita van Villeroy & Boch bracht uitkomst doordat die een verhoogde zit heeft. Daarom is alles weer in verhouding.

Zo. Nu weet je alle ins en outs over onze nieuwe badkamer. Wij zijn er verliefd op. Elke dag weer een feestje om er gebruik van mogen te maken! Ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig wat jullie van onze badkamer vinden! Laat het vooral weten.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Villeroy & Boch en Maxaro.