Raambekleding heeft een aantal praktische functies: het houdt fel zonlicht, kou vanaf de ramen en de nieuwsgierige blikken van voorbijgangers tegen. Maar raambekleding is meer dan dat: het is onderdeel van je interieur. Raamdecoratie mag gezien worden in huis. Je kunt alle kanten op met raambekleding qua soort, materiaal en kleur. Zie je door al die keuze de bomen door het bos niet meer? In dit blog neem ik je mee langs de raambekleding trends voor dit jaar en geef ik je een aantal handvatten voor het kiezen van de juiste raamdecoratie. Hopelijk help ik je zo aan voldoende inspiratie voor mooie raamdecoratie in je woonkamer, slaapkamer of badkamer!

Raambekleding trend #1 Natuurlijke kleuren en materialen

Natuurlijke kleuren zijn belangrijk in de interieurtrends voor 2023. Je vindt tussen de trendkleuren veel groene, aardse en zandtinten. Ook voor de meubels en accessoires zie je dat er veel natuurlijke materialen worden gebruikt of materialen met natuurlijke structuren. Rotan, bamboe, linnen, maar ook kalkverf zie je veel gebruikt worden in de hedendaagse interieurs. Deze natuurlijke kleuren en materialen geven je thuis warmte en geborgenheid.

Logisch dus dat die trendkleuren en materialen ook terug komen in de trends bij raambekleding. Probeer vooral die kleuren en materialen met elkaar te combineren. Ga in plaats van witte jaloezieΓ«n of shutters bijvoorbeeld eens voor een zandtint of een zachte mosgroen. Of ga juist voor een wat donkere aardetint. Met het combineren van natuurlijke materialen met natuurlijke kleuren maak je van je jaloezieΓ«n of shutters met een eyecatcher in je interieur. De natuurlijke look kun je uiteraard ook creΓ«ren door het hout ‘gewoon hout’ te laten. Met een beitsafwerking of een matte olielaag laat je de houtnerf in zicht en kun je je raamdecoratie qua tint goed afstemmen op je interieur. Tip van flip: zowel de natuurlijke kleuren als ‘gewoon hout’ zijn bij uitstek perfecte, rustgevende kleuren voor in een slaapkamer!

raambekleding interieurtrends 2023
Van boven naar beneden, van links naar rechts: Harmony houten jaloezie Steengrijs, Overgordijn Madison Midnight Mineral, Vouwgordijn Delight Desert, Overgordijn Madison Night Linnen, Vouwgordijn Madison Midnight Mineral en Overgordijn Conclusion Terra. Allemaal van Veneta.

Raambekleding trend #2 Materialen met luxe uitstraling

Gordijnen mogen anno 2023 weer gezien worden in huis: rijke materialen maken het eyecatchers in je interieur. Velours is zo een materiaal dat een warme, luxe uitstraling geeft in huis. Een beetje dat hotel boutique chic voor thuis. Bij zulke materialen mag je ook flink uitpakken qua kleur: ga voor diep donkerblauw, bordeauxrood, paars, okerbruin of donkergroen. Een bijkomstig voordeel van zulke dikke gordijnstoffen: het houdt de kou buiten en de warmte binnen! Wel zo mooi meegenomen met de energieprijzen tegenwoordig! Extra tip: combineer dikke gordijnen met dunne, doorzichtige gordijnen.

Hoe kies ik de juiste raamdecoratie?

Als je op zoek gaat naar geschikte raambekleding in huis, dan moet je aan een aantal dingen denken. Met de onderstaande handvatten moet je al een heel eind komen in de perfecte aankleding van jouw interieur:

  1. In welke ruimte ga je de raamdecoratie ophangen? De ruimte en de functie ervan is van belang bij het kiezen van raambekleding. In een slaapkamer wil je vaak eerder een goed verduisterend product, terwijl je in de woonkamer een juist een sfeermaker die ook inkijk tegengaat.
  2. Welk type raam, kozijn en glas heb je? Niet alle soorten raamdecoratie zijn geschikt om te monteren op alle kozijnen. Zo heb je spankoord producten nodig bij een draaikiep raam en klemsteunen bij kunststof of aluminium kozijnen.
  3. Wat zijn de afmetingen van je raam? Voor kleinere ramen zijn er meer opties.
  4. Wat vind je mooi? Wanneer je de drie stappen hierboven hebt doorlopen, weet je wat jouw opties zijn. De volgende stap is om te bepalen wat het mooiste in jouw interieur past. Vervolgens bepaal je de kleur. Gebruik daarvoor kleurstalen zodat je goed in het licht bij jou thuis kunt bepalen of de kleur juist is.