Schoonhoven staat bekend als de Zilverstad. Als je in deze stad in Zuid-Holland bent, moet je natuurlijk een aantal edel smederijen bekijken. Maar Schoonhoven heeft nog veel meer unieke plekken die zeker een bezoekje waard zijn! Schoonhoven is een perfecte bestemming voor een dagje of weekendje weg in eigen land. Hier vind je een handige shoppingroute door deze gezellige stad!

Rondom de veerpoort

De naam zegt het al: deze pont bevindt zich aan de kant van de Lek, nabij de veerpont. Parkeer je auto gratis op P1 en met zo’n 5 minuten loop je al onder deze stadspoort uit 1601 door. Klim de eeuwenoude trap op en neem een kijkje in galerie Meesters van de Zilverstad. Hier maak je al meteen kennis met prachtige sieraden, gecombineerd met unieke schilderijen. Tip: vraag hier ook even naar het Mannenplashuis. Het kleinste museumpje van het land ;-))

Eenmaal voorbij de poort vind je in de Veerstraat aan je linkerhand Atelier Q. Het is de edelsmederij met het kleinste winkeltje en werkplaats ineen. Atelier Q won dit jaar een publieksprijs met haar eigentijdse ontwerp van een zilveren babyrammelaar. Aan het einde van de Veerstraat zit op de hoek een hele fijne conceptstore: LOIC Conceptstore. Je kunt hier terecht voor catchy interieuritems, servies, kadootjes (ook voor kinderen) en kleurrijke vesten. Dat alles in een friswitte basis. Haal hier je koffie of thee to go (met een macaron of croissant).

Rondom Haven in Schoonhoven

De Haven is wel echt dΓ© plek om edelsmederijen te bekijken. Begin bij Rikkoert op de hoek. Dit familiebedrijf bestaat als zo’n 5/6 generaties en heeft unieke collecties. Je kijkt je ogen uit. Rikkoert beslaat zeven panden naast elkaar aan de Haven. Elk pand heeft een andere focus. Sla zeker niet de voormalige synagoge over. Daar vind je vitrines gevuld door verschillende Nederlandse en internationale goudsmeden. Tip: voor 1 euro kun je de galerij van de oude synagoge betreden. Het goedkoopste museum van Nederland πŸ˜‰ Hier vind je een verzameling zilverwerk die door de oude Rikkoert is begonnen. Het is allemaal zilverwerk uit Schoonhoven zelf.

Volgende stop aan deze kant van de haven is Allure. In deze lifestyle winkel vind je fijne kleding, interieuraccessoires en kadootjes. Wil je de benen al even laten rusten? Neem dan even plaats voor wat lekkers bij Boutique CafΓ© Lien. Na het prachtige stadhuis is de volgende etappe het Nederlands Zilvermuseum waar je ook workshops kunt volgen. Ook voor kinderen is er een kleine zelfmaak workshop: zo leren ze de basis van het edelsmeden.

Sla aan het einde van de Haven rechtsaf en bezoek nog twee unieke edelsmederijen: Goedbloed (Doelenplein 1) en HemelsGoud (Varkensmarkt 4). Goedbloed is een goudsmid die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Veel van de ontwerpen zijn geΓ―nspireerd door de natuur. Bij HemelsGoud vind je stoerdere ontwerpen dan bij andere edelsmeden in de stad.

Ondertussen heb je misschien wel trek gekregen. Loop nog een stukje door naar de buitenrand van het centrum. Daar vind je Basserie Springer. Hier kun je terecht voor een culinaire lunch. In 2019 was deze brasserie nog de winnaar van de Zilveren Pollepel. De brasserie heeft een heel fijn terrasje op het water. En je kunt hier ook een SUP huren, als je durft!

Met hernieuwde energie kun je je stadswandeling door Schoonhoven voortzetten. Zet koers naar Zilver aan de Lek (Havenstraat 47a). Deze vriendelijke goudsmid laat je met alle liefde zien hoe de werkplaats er vroeger uitzag en welke instrumenten er voor de bewerking van het zilver werden (en nog steeds worden) gebruikt. Het is ook een idyllische plek. Zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Schoonhoven.

Loop na deze uitstapjes via de Havenstraat en de Kerkstraat terug naar de Haven. Op het hoekje vind je daar PUUR Bloemen & Binnen. Hier vind je prachtige bloemen, planten, vazen en potten. Sla rechtsaf de Haven op en neem een kijkje in de Grote Kerk als die open is. Een stukje voorbij de kerk vind je Galerie de Vaal. Een goudsmis met een eigen stijl: er wordt veel gewerkt met kleurrijke stenen in een verfijnde stijl. Ook vind je in deze galerie van andere (internationale) goudsmeden. Wist je dat je hier ook de collectie van prinses Marguerita (De Parme) kunt vinden?

Volgende hotspots aan de Haven zijn LEAF Theewinkel en Kaardebol. Vergaap je aan de prachtige etalage van bruidswinkel Taft & Tule. Last but not least: bezoek de gallerie Marjon Kappers. In dit lichte atelier heb je een doorkijk naar het atelier (met daar achter de B&B De Edelsmederij waar ik mocht overnachten). Bij Marjon vind je unieke maar tijdloze designs. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!

Borrelen en diner in Schoonhoven

Aan het einde van deze wandeling door Schoonhoven, heb je wel wat rust verdiend. Ondertussen is het vast al tijd voor een borrel, gevolgd door diner. Bij het IJsbuffet van Schoonhoven kun je misschien eerst nog een ijsje scoren. Op het terras van Basta ernaast kun je terecht voor je borrel. Op woensdag en donderdag kun je voor diner terecht bij TolTien en ‘eet je wat de pot schaft’. Op andere dagen is dit ook een fijne plek voor je borrel. Dineren met zicht op de Lek kun je doen bij Rivero. Bij dit restaurant heb je ook een grote groenstrook, kidsproof!

Ontdekken buiten Schoonhoven

Schoonhoven is gelegen in de Krimpenerwaard. De Krimpenerwaard is het gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. Het is één van de mooiste polders die ik tot dusver heb gezien. Echt de moeite waard om te bezoeken. Bijvoorbeeld op elektrische e-bikes en e-steppen van Steppie. Lees hier meer over de Krimpenerwaard!

De Veerpoort en de stadsmuren van Schoonhoven maakten onderdeel uit van de Oud-Hollandse Waterlinie. Het gebied werd grotendeels onder water gezet in de verdediging tegen de Fransen. Wist je dat het dit jaar 350 jaar geleden was? Combineer je bezoek aan Schoonhoven met de Waterlinie Wijnwandeling (op 17 september).

Kamperen: Stadscamping Schoonhoven

Wanneer je vanaf de Veerpoort voorbij Rivero loopt, kom je uit bij de Stadscamping van Schoonhoven. Op deze camping aan de Lek kun je terecht met je eigen tent, caravan of camper. Maar op deze camping in de uiterwaarden kun je ook een pipowagen of tinyhouse huren als accommodatie. De camping heeft een zwemstrandje en een grote schommel. Vlak naast de camping is het openluchtzwembad ’t Wilgerak. Een kidsproof plek dus deze camping!