Giethoorn: ook wel bekend als het VenetiΓ« van het noorden. Er is veel water, er zijn veel bruggen en er zijn veel toeristen. Tot zover gaat de vergelijking op. Maar dit unieke Nederlandse dorp wint het wat mij betreft qua knusheid en natuurbeleving. Ben je een dagje in Giethoorn? Dan moet je zeker deze drie activiteiten doen! Have fun..!

Varen en wandelen door Giethoorn

De absolute must-do is natuurlijk om Giethoorn vanaf het water te bewonderen. Fluisterbootjes varen af en aan door de smalle slootjes van het dorp. Bij Bootje Huren Giethoorn kun je terecht voor boten voor 4-12 personen. Ook bij Hotel Harmonie kun je terecht voor het huren van fluisterboten. Bij dit hotel kun je ook dagarrangementen in Giethoorn reserveren. Met een schipper/gids hoor je meer over het unieke natuurgebied en het bijzondere dorp. Ook leuk: boek een cande light boottocht!

Giethoorn is niet alleen charmant vanaf het water. Ook slenteren over de smalle paadjes, de tuinen bewonderen, de vele kleine bruggetjes bewandelen is erg leuk om te doen. Een foto maken op/vanaf zo een bruggetje met een mooie doorkijk over de sloot is natuurlijk een must-do!

giethoorn bootje huren

Kniepertjes proeven bij Museum ’t Olde Maat Uus

Dikke kans dat je tijdens je bezoek aan Giethoorn een paar oude dames in klederdracht buiten ziet zitten. Je hebt dan waarschijnlijk Museum ’t Olde Maat Uus gevonden. Toen wij het dorp bezochten tijdens mijn zwangerschapsverlof van Scott kocht ik daar ‘kniepertjes’. Een kniepertje is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, in Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek. Kniepertjes worden gebakken in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Mijn vader kocht meerdere smeedijzeren knijpijzers bij kringloopwinkels. Hij probeerde verschillende recepten maar het is hem helaas nooit gelukt om goede, knapperige kniepertjes te maken. Toen we in Giethoorn waren, moest ik natuurlijk een doosjes kniepertjes meenemen naar Amsterdam. Zodat mijn moeder ze eindelijk eens echt kon proeven!

Lees hier verder voor zelf kniepertjes maken.

Maak een foto in de klederdracht van Giethoorn

Altijd leuk voor het thuisfront en herinnering aan een fijn bezoek: maak een foto in de klederdracht van Giethoorn. Dit kun je doen bij Atelier 66 (adres: Binnenpad 66). Meer info vind je hier: foto in klederdracht. Erg leuk ook om met kinderen te doen.

PS: combineer een bezoek aan Giethoorn met de Orchideenhoeve!