In sommige delen van het land is de herfstvakantie al in volle gang (en wat een mazzelpikken zijn jullie zeg met deze zonnige najaarsdagen!). Bij ons in Amsterdam begint de herfstvakantie volgende week. Wie weet kom je in de herfstvakantie wel een dagje naar Amsterdam! Daarom deel ik hier een paar low key uitstapjes met kids, net buiten de gebaande wegen en budgetvriendelijk!

Kidsproof restaurants in Amsterdam: Pllek en Noorderlicht!

Wij wonen vlakbij het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. De oude scheepswerf, waar mijn opa en vader nog hebben gewerkt, heeft de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen gekregen. Je vindt er nu de hipste bedrijven, een grote vlooienmarkt (IJ-hallen) en fijne horeca. Het is een terrein waar het heerlijk rondstruinen en ravotten is voor kids. Van al het nieuws dat er is gekomen, is restaurant Pllek toch wel mijn favoriete plek. Opgebouwd uit scheepscontainers en toch heerlijk knus binnen met de open haard die vrijwel altijd aan staat.

Een stukje verder op zit restaurant Noorderlicht, met eenzelfde relaxt sfeertje maar kleiner. Beide plekken hebben een fantastisch uitzicht over het IJ. Je komt op het NDSM terrein heel makkelijk met het (gratis) pontje vanaf Amsterdam Centraal. Ook kun je bij het NDSM terrein parkeren. Wel betaald, maar niet van die bizarre prijzen zoals aan de overkant (in het centrum).

Op zondag heeft Pllek in de extra ruimte die aan het cafe/restaurant zit een apart programma voor kinderen: Ruige Rakkers. Een week of drie gingen we er voor het eerst naar een kinderconcertje met Scott. We betaalden vier euro per persoon. Scott genoot met volle teugen van de liedjes over dieren die ‘De Zingende Giraffen’ ter gehore brachten. Op zondag 29 oktober is er weer een kinderprogramma. Deze keer komt ‘De Liedjestovenaar’: een gratis interactieve muziekworkshop voor kinderen. Wij zijn van plan er naar toe te gaan. Zien we je daar?

Lees hier meer over activiteiten in Amsterdam met kinderen!

Geitjes knuffelen in het Amsterdamse Bos

Vorig jaar september (toen het wel lekker warm was ;-)) gingen we er voor het eerst heen: de Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. De boerderij is groot en heeft verschillende speelplekken voor de kinderen. Ook waar de geiten vrolijk tussendoor lopen. Er kan dus volop geknuffeld en geaaid worden. De papa’s en mama’s kunnen zich ondertussen op het terras nestelen. Binnen kun je voor 50 cent een flesje melk kopen waarmee je de geiten kunt voeren. Lekker dat ze het vinden! Niet veel verderop zit een pannenkoekenrestaurant waar ook nog een grote speeltuin is. Het Amsterdamse Bos is wel een stukje van het Centrum af, dus een auto heb je wel nodig.

herfstvakantie Amsterdamse bos

De Pannenkoekenboot

Voor mij hoort het erbij: pannenkoeken in de herfstvakantie. Natuurlijk zijn er verschillende plekken in de stad waar je dit kan eten. Een goed bezocht pannenkoekenrestaurant in de stad is bijvoorbeeld ‘The Pancake Bakery‘ op de Prinsengracht. Een lang, smal en knus restaurant waar ze ook leuke kinderpannenkoeken op het menu hebben staan, maar waar je wel altijd moet wachten tot er een plekje vrij is (het restaurant staat denk ik in elke toeristengids over Amsterdam).

Is het niet nog veel leuker om je pannenkoek te nuttigen op een boot terwijl je langs de prachtige skyline van Amsterdam vaart? Dat kan met de Pannenkoekenboot. Je stapt op in Noord (weer op die NDSM-werf ;-)) en vaart in zo’n 75 minuten richting het Oostelijk Havengebied en weer terug.
Tijdens de vaart kun je onbeperkt pannenkoeken eten en na de eerste ronde gaat de ballenbak open. Aan die kids heb je dus geen kind meer! Kinderen t/m 2 jaar zijn gratis. Voor kinderen t/m 11 jaar betaal je 12,50 (indien je vooraf online reserveert) en voor volwassenen 17,50.

Met Scott hebben we de vaart nog niet gemaakt. Wel al met neefjes en nichtjes vroeger. Toch maar gauw eens gaan voordat hij niet meer gratis is. Ik denk dat ze bij het bepalen van de prijs hebben onderschat hoeveel pannenkoeken een tweejarige opkan. Scott eet ons er makkelijk uit als het om pannenkoeken gaat! ;-))
Een hele fijne herfstvakantie allemaal! Ik ben heel benieuwd of je naar Amsterdam bent geweest, en zo ja: wat heb je gedaan? Waar ben je allemaal geweest? Of blijven jullie lekker knus thuis? Lees dan nog eens mijn blog over de vrolijke herfstslingers

Of ben je meer een liefhebber om er in het voorjaar of de zomer op uit te gaan met je kinderen? Hier doe je inspiratie op voor kindvriendelijke festivals in Nederland!

Web Links