De zomervakantie is voorbij. Interieurmerken en woonwinkels beginnen hun nieuwe collecties te delen. Trendkleuren worden bekend gemaakt. Traditiegetrouw is oktober de woonmaand met de woonbeurs waar iedereen naar uit kijkt. In die lijn past de pop up winkel van Xenos op Utrecht helemaal. Vanaf 6 september 2022 kun je daar terecht om de woontrends te shoppen. Elke collectie vertaalt Xenos de interieurtrends naar 4 woonstijlen. Ik was vanavond bij de opening van de pop up store en de lancering van de nieuwe woonstijlen. Ook werd er geurig en duurzaam nieuws gedeeld. Lees voor al verder!

De Xenos Woonstijlen voor het najaar van 2022

Ook dit seizoen kun je bij Xenos woonwinkelen in vier nieuwe woonstijlen: Kingdom of Wonders, Boutique Fantastique, Pure by Nature en New Nostalgia. Een aantal woontrends en interieurtrends komen terug in deze collecties. Maar dan net eventjes anders. Verschillende bestaande trendkleuren vind je dit najaar terug in de interieurtrends. Maar dan natuurlijker of vergrijsder. Nieuw in de woonstijlen is in ieder geval de introductie van de trendkleuren paars, lila en smaragd. Colourblocking vind meer plaats, met gewaagde combinaties zoals lila met oranje. Net als voorgaand jaar zijn organische vormen heel bepalend. Dieren komen nog steeds voor in de collecties. Maar er is een kleine verschouving gaande van exotische dieren naar meer “huis, tuin en keuken”-dieren zoals een bij of libelle. En de teddy stoffen krijgt een opvolger in je huis. Hieronder worden de woonstijlen 2022 toegelicht.

Kingdom of Wonders

Van de woonstijlen is dit wel de meest uitgesproken interieurstijl. Het is kleurrijk met felle, diepe kleuren. Een nieuwe kleur binnen deze woonstijl is de kleur smaragd, een frisse groen kleur. Deze woonstijl moet een luxe kasteelgevoel oproepen, met behulp van rijke stoffen en materialen. Ook erg leuk: in deze collectie worden dierenprints met bloemenprints gecombineerd, zoals op het servies. De dierenprints zijn ook kleurrijker dan voorheen.

Boutique Fantastique

Ook hier vind je de luxe in de materialen zoals bij woonstijl Kingdom of Wonders. De tinten zijn alleen rustiger en vergrijsder, de bloemenprintjes zijn kleiner. Je vindt in deze collectie veel glaswerk met organische vormen: kandelaars, een stolp met droogbloemen en een vaas in de vorm van een vrouwenlichaam. Sierlijke vlinders, libelles en andere insecten zijn verwerkt in de designs. Lila is een belangrijke kleur binnen deze interieurtrend. Vorig jaar waren de kussens met kasteeldieren (dieren met dikke 17e eeuwse kraag) enorm populair. Deze serie is weer terug. Met andere dieren, zoals een konijn.

Pure by Nature

De naam van deze woonstijl verraadt het al: je vindt in deze collectie veel aardse kleuren met rustige groentinten. Van de woonstijlen is dit de meest sobere woonstijl. Het neigt sterk naar een Scandinavische woonstijl. Er wordt veel gebruik gemaakt van hout en reliëf. In deze collectie kun je terecht voor keramieken potjes en kruiken in rustige, lichte tinten. Een absolute musthave binnen deze wooncollectie zijn de waxinelichtjes en kaarsen van raapzaad. Eindelijk een verantwoord, niet toxisch (betaalbaar) alternatief op de normale kaarsen in huis. Ik zeg inslaan die hap!

New Nostalgia

In deze woonstijl vind je trends uit het verleden met een hedendaagse twist. Er zijn keramieken potjes, bloempotjes en plantenhangers met een beetje de 60/70’s vibse en servies in warme okertinten met honingraatprint bijvoorbeeld. De groene tafellamp uit deze collectie is een echte musthave, if you ask me. In deze collectie vind je ook kunstplanten. Handig op plekken zoals de badkamer!

Bekijk hier meer woontrends 2022!

Hoe duurzaam is Xenos??

Xenos begrijpt en voelt heel goed voor welke uitdaging met elkaar staan voor het behoud van onze aarde. Om die reden zijn ze anderhalf jaar geleden een verduurzamingstraject gestart. Andere materialen gebruiken waar mogelijk. En waar het nog niet mogelijk is doorgaan met de ontwikkeling om het in de nabije toekomst wel duurzaam te maken. Die inspanningen hebben geleid tot inzicht per product wat de impact van het product is op de natuur. Dit is te zien onderaan het product met de groene blaadjes. Als je op die blaadjes drukt, zie je de waardering verder toegelicht. Waarom heeft dat product precies dat label gekregen? En daarbij heeft Xenos niet als slager haar eigen vlees gekeurd. De productieprocessen en producten zijn geverifieerd en gevalideerd door internationaal ecolabel houder GCES. De labels zijn nu alleen nog zichtbaar in de webshop. Er wordt aan gewerkt om dit inzicht ook in de winkel te bieden. Xenos is de eerste retailer die zo al haar producten heeft geïndexeerd en probeert zoveel mogelijk andere grote retailers zoals Hema en Action daarin mee te krijgen.

The Scent: een unieke huisgeur die bij alle 4 de woonstijlen past

Een jaar geleden begon Xenos met een eigen geur in de winkels. Daar bleken zoveel vragen over te komen dat deze geur is vertaald naar een huisparfum die nu verkrijgbaar is: The Scent. In het huisparfum zijn deze geuren subtiel gecombineerd: sinaasappel-vanille, patchouli, wierook en nootmuskaat. Dat klinkt heel heftig maar dat is de geur zeker niet! De ingrediënten sluiten aan op waar Xenos vandaan komt: collecties met hout, bamboe en wierook. De huisgeur past bij alle vier de gepresenteerde woonstijlen van dit najaar. De onderdelen van de geur smelten samen met elke ruimte, ook in hoge ruimtes.

De bestanddelen van deze geur hebben een positief effect op emotie en gedrag:

  • wierook: associatie met mooi en hemels. Het heeft een groene en aardse noot. Het geeft kalmte en anti-stress;
  • sinaasappel in combinatie met vanille: een vrolijke geur en vermindert angst en depressie;
  • patchouli: een hout en aarde noot, sluit aan bij het Xenos gevoel van vroeger. Het is een blijmaker en heeft een ontspannende werking;
  • nootmuskaat: dit is een ongebruikelijk ingrediënt in huisparfums. maar in een voorzichtige dosering is dit een hele fijne aanvulling op de voorgaande bestanddelen.

De bestanddelen zijn stuk voor stuk biologische producten. De basis waarmee de geur wordt gemaakt is ook duurzaam: het is gemaakt van overblijfselen uit de bio-industrie.