Onze kinderen houden van aanmodderen in de tuin. Letterlijk en figuurlijk. Het liefste maken ze elke dag heksensoep. Om ze daarbij een handje te helpen, ging op zoek naar een buitenspeelkeuken. Ik vond ze al gauw aan de prijzige kant. Of het zag eruit of het houten speelkeukentje de volgende zomer niet zou gaan halen. Iets zelf in elkaar knutselen met steigerhout hadden we ook geen zin in. En toen zag ik deze plantenbak voorbij komen. Ik houd van makkelijke DIY’s. En dat is deze zeker! In dit blog laat ik je zien hoe ik deze planten eenvoudig omtoverde tot een speelkeuken voor de kinderen in de tuin!

Een plantenbak als basis voor de buitenspeelkeuken

In de tuincollectie van Jysk spotte ik plantenbak Trana. Een stevige plantenbak met drie vrij diepe bakken. En gemaakt van kunststof. De plantenbak is dus sterk genoeg om de kids en de winter te overleven πŸ˜‰

In een buitenspeelkeuken heb je natuurlijk wel kookaccessoires nodig. En opbergplek daarvoor. Dat loste ik op met andere tuinartikelen. Namelijk met balkon bloempotten en hangbak. Met tie-wraps bevestigde ik die aan de achterwand van de grote plantenbak. Vergeet niet vooraf een paar kleine gaatjes onder in die kleinere potten en bakken te boren. Zo kan het regenwater eruit ontsnappen. De mintgroene bloempotten en hangbak die ik gebruikte, zijn ook van Jysk.

makkelijke diy zelf maker buitenspeelkeuken

In de bloempotjes staat een kunststof plantje en in de andere bewaren we twee kleine gardes en een zeef. In de grotere hangbak staan een paar lege glazen potten van Bonne Maman en kinderbordjes die we niet meer gebruiken.

De drie bakken gaven we een houten deksel. We zaagden een oude plank op maat van de openingen. De plankjes kregen een dikke laag tuinbeits in mijn favoriete kleur: Helmgroen van Rambo. Daar hebben we onder andere vorig jaar al het kozijn en de deur van onze schuur ermee gebeitst. En laatst ook de picknicktafel. Het terug laten komen in je interieur en ook in je tuin vind ik zelf altijd erg fijn om te doen. In de bakken bewaren we plastic keukenspeelgoed (zoals die AH en Vomar boodschappenmini’s), wat zandvormpjes, gebruikte, oude bekertjes en babyflesjes.

Buitenspeelkeuken tuin waterbestendig

Op de planken staat een klein klapkratje (o.a. verkrijkbaar bij Jysk en Hema) en een heel oude metalen theepotje.

Nog makkelijker: een XL plantenbak als zandbak!

De kinderen spelen heel graag met zand. Een grote houten zandbak of zo een gekleurde schelp, daar had ik geen zin in. Bij Karwei kocht ik een een XL plantenbak van kunststof en twee zakken speelzand. Voordat het zand erin ging, boorden we een gaatje in de bodem. Een gaatje is meer dan voldoende om te zorgen dat het regenwater weg kan sijpelen uit je “tuin/interieurproof” zandbak.

Deze zandbak staat naast de buitenspeelkeuken. Zo kunnen er makkelijk zandtaartjes en -ijsjes worden gemaakt!

speelkeukentje voor in de tuin kunststof

Meer tuininspiratie

speelkeuken buitenspelen zelf maken
kunststof buitenspeelkeukenetje DIY

De plankenbakken en klapkrat kregen we van Jysk voor een samenwerking op mijn Instagram account.