Elk jaar kijk ik er reikhalzend naar uit. In de zomer beginnen de eerste kriebels al. Ik kan niet wachten tot september overgaat in oktober. Want dan is het bijna echt zover: de Dutch Design Week staat voor de deur! Dit jaar pakten we het anders aan. We gingen niet pas het laatste weekend maar in het eerste weekend van dit fijne design event. We checkten vrijdagavond in, verbleven twee nachten in Eindhoven zodat we de hele zaterdag en zondagochtend onbeperkt konden rondscharrelen in de lichtstad.

In dezelfde tijd als anders hebben we dit jaar minder gezien. Ik moest het echt wat rustiger aan doen qua tempo vanwege de zwangerschap maar ook Scott had af en toe zin om ergens te ravotten of bleef ergens plakken wat zijn aandacht pakte. We hebben geen tijd gehad voor de afstudeershow van de Design Academy Eindhoven en de Dutch Design Awards. Maar niet getreurd: het toegangskaartje blijft het hele evenement geldig dus we gaan komende zaterdag gewoon voor ronde twee om onze to do/see lijst af te werken! In dit blog neem ik je mee langs mijn favorietjes van afgelopen weekend. Enjoy!

Strijp S: Klokgebouw

Net als voorgaande jaren startten we onze route in het Klokgebouw. Het gebouw met de iconische Philips Klok erop. In deze hallen vind je veel praktische en toegepaste designoplossingen maar ook technisch design. Super interessant allemaal om te zien en ik blijf me er elke keer over verbazen wat de mensheid ondertussen allemaal heeft bedacht. Wat me opviel is dat er dit jaar nog meer te ‘printen’ was. We hebben zelfs geprinte kleding en bh’s gezien. In het Klokgebouw waren deze Dutch Design Week dit onze favorietjes:

dutch design week 2017 Hugsy

Tijdens ‘kangaroo care’ co-reguleren zowel de ouder als de baby hun temperatuur, ademhaling en hartritme. Dit laatste effect kan verlengd worden, ook als je je baby even niet tegen je aan hebt. De Hugsy Heartbeat neemt het geluid van het hart van de ouder op en speelt het af wanneer je kleintje bijvoorbeeld in zijn of haar wiegje ligt.

dutch design week 2017 Ikonic Toys

Tof kinder speelgoed met een ‘iconische’ uitstraling van Ikonic Toys. Naast de auto’s is er nu ook een soort puzzel, en er start een kickstarter voor houten speeldiertjes.

dutch design week 2017 Zeeuws Museum

Zeeuws Design in een modern jasje bij de stand van het Zeeusw Museum

dutch design week 2017 Bas Froon

Bas Froon heeft voor een alledaags item zijn ‘micromoulding’ techniek toegepast: zijn machine maakt het mogelijk om heel plaatselijk de eigenschappen van een fluweelzacht en flexibel materiaal te veranderen in een sterk en licht kunststof. Ik zeg wat een goed gelukte draagzak!

dutch design week 2017 Stoft Studio

Prachtige kast van Stoft Studio: ” We shed our skins as we go along, to bring forth new layers.”

dutch design week 2017 Stoft Studio

De kast van Stoft Studio

dutch design week 2017 Raymaker

Raymaker: een lamp met daarin twee rijen ledlampen aan de ene zijde en een spotje aan de andere zijde om op elk moment van de dag de perfecte lichtomstandigheden te creeren!

dutch design week 2017 Vogel

Ok, in mijn blog over de VT Wonen en Designbeurs had ik al aangegeven dat ik de perfecte TV had gevonden. Bij het zien van deze Tv standaard van Vogel bedacht ik me dat ik dan eigenlijk ook helemaal geen kast meer hoef. Want hoe mooi is dit??

dutch design week 2017 #1minutelamp

De precieze details zijn me ontgaan met twee ongeduldige mannen die in mijn nek aan het hijgen waren, maar de kleurtjes en vormen van dit concept spraken me enorm aan!

dutch design week 2017 geprinte bh's

Een van de stands waar dingen werden ‘geprint’. Madonna’s iconische BH is er niks bij πŸ˜‰

dutch design week 2017 flexibele energiestromen enexis groep

“Never loose your sense of wonder..” Scott was onder de indruk van de boom van de Enexis groep waarvan zij de blaadjes vol hingen met hun visie op duurzaam reizen in de toekomst dankzij flexibele energiestromen. Een van de medewerkers zei tegen Scott: “Ja jongen, jij zal dit allemaal wel waarheid zien gaan worden.”

dutch design week 2017 flexibele energiestromen enexis groep

Ook hingen we een paar blaadjes in de boom. We dachten dat de bedoeling was. Maar je mocht ze juist meenemen haha! Ach, we hadden in ieder geval even een leuk programmapunt met Scott πŸ˜‰

Strijp S: Het Veemgebouw en aangrenzende panden

In het Veemgebouw vind je de expositie ‘Lost in Transformation’. Zelf kon ik daar echt helemaal niks mee. Het had mij een te hoog Halloween gehalte met bebloede poppen enzo. Ik zou zeggen: snel door heen rennen als de rij bij de lift niet te lang is ;-)) De ingang ernaast tref je vershal Het Veem. Een soort van Foodhallen maar net even te ongezellig maar prima voor even een pitstop voor een hapje eten of drinken. Wij hebben zelf gelunched in de zaak die bij de Yksi design winkel in zit: STORIES. Maar in het gebouw in het verlengde van het Veemgebouw vind je meerdere leuke plekjes. En duik even bij Urban Shopper naar binnen: allemaal kleine aparte winkeltjes onder een dak. Daily Poetry is er mijn favoriet!

Schuinboven de ingang van de vershal Het Veem zie je de oprit naar de ‘parkeergarage’ die versierd is met gele neon objecten. Daar vind je de Dutch Design Awards. Zijn we zelf niet aan toegekomen maar dat is meestal wel een van de hoogtepunten van de Dutch Design Week dus sla die zeker niet over! Volgende week kan ik je er meer over vertellen als we er alsnog zijn geweest!

Bij een van de standjes bij Yksi kocht ik dit jaar mijn Dutch Design Week aankopen, maar daarover later meer!Β Onze favorietjes in het Veemgebouw en aangrenzende gebouwen:

Dutch Design Week 2017 Stilst

Lichte materialen, strakke lijnen, mooi glas en keramiek werk. Ik vond alles prachtig bij Stilst!

Dutch Design Week 2017 Stilst

Lampjes van Stilst

Dutch Design Week 2017 Stilst

En ook perfecte wandplankjes bij Stilst!

Dutch Design Week 2017 MU Artspace

Oh oh, een van mijn favoriete kunstwerken vond ik bij MU Artspace… Maar mijn geheugen laat me in de steek door de zwangerschapsdementie en ik ben dus gewoon vergeten hoe de toffe studio, die dit kunstwerk maakte en waar je diy pakketjes van hun kunst kunt open, heet! Komende zaterdag nog een keer vragen maar, haha!

Dutch Design Week 2017 Urban Shopper

Verantwoord shoppen met vazen van gerecycled flessen bij een van de winkeltjes bij Urban Shopper

Dutch Design Week 2017 Veemgebouw

Het enige leuke object dat ik vond bij de expositie ‘Lost in Transformation’ in het Veemgebouw. Een fiets met XXL bescherming voor je zelf en je familie. De fietshelm in een hysterisch kwadraat πŸ˜‰

Dutch Design Week 2017 Zooi

Fijne wandhaken en neon accenten bij Zooi (bij Yksi)

Dutch Design Week 2017 Stories

Even bijtanken bij STORIES

Dutch Design Week 2017 Zooi

Nog een tof en praktisch ontwerp van Zooi!

Dutch Design Week 2017 Lien Hereijgers

Hebberig word je van de mooie sieraden van Lien Hereijgers!

Dutch Design Week 2017 Lien Hereijgers

Close-upje van Lien Hereijgers’ sieraden

Dutch Design Week 2017 Ketelhuisplein

Boefje Scott met zijn ‘Ik ben een peuter en heb het overdreven neplachen ontdekt’-lachje. Ben je toe aan een moment van actie? Loop dan bij deze muur aan het Ketelhuisplein even binnen bij de skaterboys!

Dutch Design Week 2017 Daan van Weelden

Kast met de stadskaart van Rotterdam ingegraveerd en met poten die zijn geinspireerd op de Erasmusbrug. Big like – ook als Amsterdammer – voor deze kast van Daan van Weelden!

Strijp R: Piet Hein Eek & co.

Vaste prik op de zondagochtend van ons Dutch Design Week programma: naar Strijp R, waar het atelier van Piet Hein Eek zit. E Beneden meteen aan de linkerhand als je onder de toegangspoort loopt vind je een kamer met reusachtige kaleidoscopen. Ook leuk voor de grote mensen! Ga daarna daar de trap omhoog voor jong ontwerptalent (en voor een lekker bakkie thee met een gebakje!). Via de werkplaats van Piet Hein Eek kun je rondlopen naar de andere kant en al zijn ontwerpen bewonderen. Spoiler alert: ook zijn ontwerpen voor Ikea zijn er te zien (en heb ik natuurlijk ook vastgelegd). Bij de Ikea collectie presentatie heb ik in augustus al een paar dingen gezien, maar mensen: er is meer…!! Aan de andere kant vind je de shop maar als je naar boven gaat vind je nog meer mooi design! Ook hier troffen we weer meer dan genoeg favorietjes:

Dutch Design Week 2017 Studio Mianne de Vries

Verfijnd keramiek met de mooiste kleurstellngen uit de serie ‘Layered’ van Studio Mianne de Vries

Dutch Design Week 2017 Studio Pin

Vernuftige hout ontwerpen van Studio Pin

Dutch Design Week 2017 Rezign

ReZign: prachtige stoelen gemaakt van restanten stof!

Dutch Design Week 2017 Mickey Philips

Liefde voor de keramieken kunstwerken van Mickey Philips!

Dutch Design Week 2017 Piet Hein Eek

Scott in een van Piet’s signature stoelen

Dutch Design Week 2017 Piet Hein Eek

Oh yeah! De collectie van Piet Hein Eek voor Ikea is superfijn en omvat meer dan je denkt!

Dutch Design Week 2017 Piet Hein Eek

Prachtige collectie van Piet Hein Eek voor Ikea!

Dutch Design Week 2017 Piet Hein Eek

Oh la la! Er zijn ook rotan manden en buitenmeubelen in de Piet Hein Eek collectie straks voor Ikea!

Dutch Design Week 2017 Piet Hein Eek

Papa legt wel even uit hoe design werkt πŸ˜‰

Dutch Design Week 2017 RENS

‘Pastelerig’ en glanzend keramiek van RENS. Wie vindt dit nou niet een fijn pop up hoekje!!

Dutch Design Week 2017 Orange or Red

Orange or Red: prachtig textiel voor in huis!

Liefde voor de PHE stijl!

Dutch Design Week 2017 House of Thol

Keramieken mokjes ‘In the Clouds’ van House of Thol

Dutch Design Week 2017 Scheublin & Lindeman

Prachtige kleurtjes en eenvoudige ontwerpen bij Scheublin & Lindeman

Dutch Design Week 2017 Scheublin & Lindeman

Keramieken lampenkapjes in fijne kleurtjes uit de nieuwe Haave collectie van Scheublin & Lindeman

Dutch Design Week 2017 Auping

Benieuwd welke kleuren bedden in Nederland en andere Europese landen het meest populair zijn? Loop dan even naar binnen bij Auping. Al is het maar voor de zachtroze vloer ;-))

Praktische tips voor je bezoek aan de Dutch Design Week

De verschillende locaties van de de Dutch Design Week liggen uit elkaar. Maar tussen veel locaties is het best te doen te voet. Of rijd mee in een van de Volvo taxi’s met een gek design ding op het dak of leen een gratis fiets die door ABN Amro ter beschikking wordt gesteld. Dit jaar hebben we de stukjes voor deze zwangere afgelegd met de auto. Er is overal voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving.

Wil je ook in Eindhoven overnachten tijdens de Dutch Design Week? Wacht dan niet te lang met boeken. De kamers gaan op een gegeven moment echt snel en worden al gauw prijziger. We hebben nu in verschillende hotels verbleven. Vorig jaar bijvoorbeeld in het Blue Collar Hotel: erg hip, top locatie maar wel wat prijzig. Dit jaar verbleven voor de tweede keer in het Queen Hotel in de stad aan de Markt. Een stuk voordeliger, prima kamers en uitvallocatie. Plus je krijgt bij hun een 10% kortingskaartje voor als je wilt lunchen of dineren bij een van de restaurantjes aan dat plein!

Nog een blog over ons bezoek van Dutch Design Week vorig jaar vind je hier! Ik ben heel benieuwd of je dit jaar bent geweest en zo ja, wat jouw favorietjes waren! Let me know!