Wat je woonstijl ook is: iedereen vindt een warm en gezellig interieur belangrijk. Warmte in je interieur kun je op verschillende manieren creΓ«ren. Belangrijke elementen daarbij zijn materialen en stoffen. Leer is een materiaal dat een levendige uitstreling geeft aan de inrichting van je woon of eetkamer. Leren eetkamerstoelen zijn perfect voor een warme woonsfeer in huis. In dit blog lees je over waar je op moet letten bij het kiezen van en het onderhouden van leren eetkamerstoelen.

Eetkamerstoelen die gezien mogen worden in je interieur

In vrijwel elk huishouden speelt de eettafel een hoofdrol. Er wordt aan ontbeten, gegeten, gelezen, geleerd, gekletst, getafeld, geleefd. De eetkamerhoek heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen in onze interieurs. Het maakt er integraal onderdeel vanuit. Eetkamerstoelen moeten praktisch zijn maar mogen er ook zijn qua looks. Leren eetkamerstoelen zijn echte eyecatchers in jouw eethoek. Je zou het misschien niet verwachten maar leer is een geschikt materiaal voor aan de eettafel. Leer is slijtvast en (glad) leer vlekt na genoeg niet. Ook heel fijn met kinderen en huisdieren in huis: krummels en stof settelen zich niet in leer zoals je met stoffen eetkamerstoelen hebt. Leer gaat zo jarenlang mee. Sterker nog: de meeste leersoorten worden alleen maar mooier als het doorleefd is.

Leren eetkamerstoelen worden vaak geassocieerd met een stoer, industrieel interieur. Zoals op de foto’s hieronder. Leer kun je ook heel goed in andere woonstijlen terug laten komen. In een wat klassieke, landelijke woonstijl combineert leer heel goed met licht hout en gebroken wit tinten. Combineer leren eetkamerstoelen met een wat strakkere tafel, lichte kleuren en lichte vloer en ze matchen mooi in een Scandinavisch interieur.

Het aanbod aan leren eetkamerstoelen is tegenwoordig groot. Belangrijk is het om voor je aankoop goed na te denken over wat bij jou past, qua comfort, levensstijl Γ©n interieur. Net als voor andere soorten eetkamerstoelen geldt ook voor lederen eetkamerstoelen dat ze verkrijgbaar met verschillende soorten onderstellen. Met wieltjes onder de stoel verplaats je jezelf makkelijk. Check wel even of rolletjes handig zijn in combinatie met de soort vloer in huis. Wij hebben een Novilon vloer in huis waarop wieltjes goed kunnen bewegen en draaien. Op tapijt zal dat al een stuk lastiger gaan. Eetkamerstoelen op vier poten zijn praktisch en staan heel stevig. Heb je iets meer behoefte aan flexibiliteit voor je rug? Dan zijn leren eetkamer stoelen met sledepoten of een schommelstoel een uitkomst.

Leren eetkamerstoelen heb je met of zonder armleuningen. Of armleuningen handig zijn, hangt van de indeling en ruimte in je woning af. Leren eetkamerstoelen zonder armleuningen schuif je makkelijk onder de eettafel. Met armleuningen is dat wat lastiger. Het allerbelangrijkste om op te letten bij de aankoop van jouw stoelen is dat de afstand ten opzichte van het tafelblad hoog genoeg is.

leren eetkamerstoelen
Ook leuk: een barkruk in je keuken of een bank aan de eettafel van leer!

Zo houd je leren eetkamerstoelen netjes

Je hebt verschillende soorten leer die voor eetkamerstoelen worden gebruikt. Onderzoek dus eerst met wat voor leer je van doen hebt. Veel eetkamerstoelen zijn voorzien van “gedekverf” (glad) leer. Een vochtig doekje is dan vaak meer dan voldoende om de stoel schoon te houden. Vermijd chemische schoonmaakmiddelen want die kunnen de gedekverfde laag aantasten. Wrijf ook niet te hard: zo voorkom je microkrasjes die de looks van je meubel te niet kunnen doen.

Heb je ruw, vochtgevoelig leer? Dan wil je liever niet met vocht aan de slag. Een droge doek of plumeau is dan meer dan genoeg. Voor leersoorten zonder deklagen zijn er speciale reinigingsproducten. Vraag er vooral naar bij een meubel specialist en laat je goed informeren.

Net als onze eigen huid heeft leer periodiek een extra boost nodig. Er moet vocht ingebracht worden om het leer soepel, zacht en mooi te houden. Let ook hiervoor goed op met wat voor leersoort je te maken hebt. Gladde leersoorten gaan goed op een behandeling met een olie of was. Behandel het daarmee zo een 2-4 keer per jaar. Zorg ervoor dat je de olie of was goed uitwrijft met een zachte, droge doek. Anders gaat de vettigheid aan je kleding zitten.