Eetbare bloemen zie je de laatste jaren al steeds vaker in restaurants voorbij komen. Een finishing touch in de opmaak van het bord. Wist je al dat je die restaurant look ook thuis eenvoudig kunt creëren? Met eetbare bloemen van thuis van Look & Taste. In januari mocht ik een kijkje nemen op hun kwekerij, waar ze in zetten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een voorbeeld voor andere kwekers! 

Look & Taste: duurzame eetbare bloemen

De kwekerij van Look & Taste staat in de buurt van Zaltbommel. Wanneer je de kwekerij nadert, zie je in de directe omgeving verschillende “oranje vlekken”. Grote kassen waar lampen branden. De planten van Look & Taste groeien zonder allerlei hulpmiddelen. Er groeit wat er in het seizoen kan groeien. In januari zijn dat de kleurrijke primula’s. Later in het voorjaar en in de zomer volgen andere eetbare bloemen soorten: viooltjes, komkommerkruid, Basilicum, Oost-Indische kers, Oxalis, goudsbloem, dropplant, afrikaantjes en korenbloem. 

eetbare bloemen kwekerij

De planten groeien bij Look & Taste zonder gebruik van lampen. Geen bestrijdingsmiddelen. Wel met organische plantenvoeding en regenwater dat wordt opgevangen. De potten zijn van gerecycled materiaal. De planten worden vooral met heel veel liefde gekweekt. Dat merk je als je met Peter praat over zijn kwekerij, hun werkwijze en hun kleine ploeg personeel. In hun kwekerij bieden ze al jarenlang een arbeidsplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alles bij elkaar een hele andere aanpak dan in die andere grote, lichtgevende kassen in de omgeving. Drijfveer voor hun aanpak is rentmeesterschap. Duurzaamheid en zorgen voor de aarde is geen relatief nieuw begrip. In de Bijbel wordt namelijk al de opdracht meegegeven om goed voor de aarde te zorgen. 

peuter meisje kindermode winterjas

Primula: de eerste eetbare bloem van het jaar

Het nieuwe jaar kan soms grauw beginnen. Gelukkig staat de primula dan volop in bloei. Look & Taste heeft deze eetbare bloem in verschillende kleuren: oranje, paars, blauwtinten, verschillende roze tinten, geel, wit. De bloemen hebben blaadjes een mooie tekening en vorm. Met hun vrolijke kleuren geven ze je instant happiness. Volop voorjaarskriebels krijg ik er van als ik ze zie! 

Je vrolijkt er in een handomdraai je gerecht mee om in een chique restaurant opmaak. Door je salade of op je dessert. Zelf gebruik ik de bloemen op mijn soja yoghurt met wat fruit en noten als lunch. Het continue thuiswerken in deze gekke tijd vind ik al saai genoeg. Hoe leuk is het dan om je lunch net even wat speelser te maken met deze eetbare bloemen! Als er visite is gebruik ik ze om onze mislukte zelfgebakken koekjes een beetje te maskeren ;-)) Voor kids zijn de bloemetjes ook een lust voor het oog. Je kunt ze gebruiken om cakejes te versieren. Toefjes slagroom. Bloemetje erop. Een feestje op je bord! Skye moet nog even wennen aan de structuur. Scott eet de bloemblaadjes zo op. Superstoer vind hij dat! Kortom; je kunt alle kanten op met deze eetbare bloemen! 

Volg voor al Look & Taste en Mariska op instagram voor een flinke portie inspiratie met eetbare bloemen! Nogmaals super bedankt dat we een kijkje mochten nemen op jullie mooie kwekerij! Wil je ook eetbare bloemen in huis? Je kunt de primula’s van Look & Taste vinden in de tuincentra van Intratuin of bestellen in hun eigen webshop met eetbare bloemen.

eetbare bloemen uitkiezen look & taste

Andere inspirerende ondernemers

In de afgelopen jaren heb ik ook een aantal andere ondernemers ontmoet die met hun bedrijf een steentje bijdragen. Neem hier een kijkje bij biologische boer Brunia of bij Lieke die met haar Living Maroc Marrokkaanse vloerkleden bijdraagt aan de empowerment van Marrokaanse vrouwen. Lees hier het verhaal van Kristel die de mooiste en duurzame lederen tassen produceert van restmaterialen. En ook uit de kweekwereld: het krachtige concept van Fam Flowerfarm.