Nog nooit heb ik zoveel geknutseld met de kinderen als in deze corona quarantaine. Ook voor Koningsdag – of eigenlijk Woningsdag! – ging ik aan de slag met een knutselwerkje. Niet al te ingewikkeld om met een peuter en een kleuter te doen. We maakten slingers en kettingen in de kleuren van de Nederlandse vlag. En met het oranje van de wimpel natuurlijk! In dit blog heb ik nog een aantal simpele ideetjes voor knutselen voor Koningsdag verzameld. Veel plezier! Oranje boven, oranje binnen!

7 x makkelijk knutselen voor Koningsdag

1 Maak een koninklijke ketting of slinger met stroken van gekleurd papier
Maak een slinger of ketting van stroken papier. Wij hebben altijd een pak gekleurd papier in huis. Altijd handig voor dit soort dingen! Van rood, wit, blauw en oranje A4-tjes knipte ik stroken. De stroken niet je in volgorde van de vlag aan elkaar, gevolgd door een oranje strook.

2 Maak een koninklijke ketting van wc-rollen
Maak een ketting met ‘kralen’ van wc-rollen en ze aan een draad te rijgen. Knip eerst de wc-rol in drie stukken. Beplak elk stuk met een strook gekleurd papier.

3 Maak een oranje prinsessentoverstaf
Knip een ster uit oranje papier. Plak hem op een stokje of stevig rietje. Net wat je in huis hebt. Van crêpepapier kun je franjes knippen om aan het steeltje van de toverstaf te knopen. Of maak franjes van gebruikte (cadeau)lintjes.

4 Maak een bloem van ‘patatzakjes’
Rol van (vierkant) gekleurd (vouw)papier ‘patatszakjes’. Maak ze vast met nietjes zodat ze niet weer uitvouwen. Leg de gekleurde patatzakjes tegen elkaar aan zodat een hollandse bloem ontstaat!

5 Knip kroontjes van wc-rollen
Verzamel een paar lege wc-rollen. Knip aan één van de uiteinden ‘driehoekjes’ uit. Zo heb je een kroontje. Geef het kroontje daarna wat kleur met verf.

6 Maak een vlag van ijsstokjes
Schilder ijsstokjes in rood, wit en blauw. Plak ze vervolgens met het uiteinde op een ongeschilderd ijsstokje. Je kunt ook nog een ijsstokje oranje verven, voor de wimpel.

7 Gratis werkboekje Koningsdag
De gratis werkboekjes van Coolest Kid on the blog tipte ik al in mijn blog over corona quarantaine & thuisonderwijs. Er is nu een nieuw gratis werkboekje voor Koningsdag: “voor alle kinderen van de basisschool! Met daarin allerlei spelletjes, kleurplaten, een knutsel en hersenbrekers!”

werkboekje koningsdag

Meer tips voor Koningsdag activiteiten, knutselen en spelletjes

Ga samen op zoek naar de royals in het leuke zoekboek Waar is Willem? Word het een mooie, warme dag? Maak zelf een bellenblaas!

Ben je nog niet uit geknutseld of wil je nog meer ideetjes opdoen voor Koningsdag knutselen? Hier vind je nog eens 20 knutseldideetjes voor 27 april!

Lees in mijn blog over Koningsdag in quarantaine over verschillende activiteiten die je vanuit eigen huis en tuin kunt doen en meebeleven: doe mee met de online oranje tompoucen kookles, vul een digitaal kleedje voor je prullaria of doe mee met #wilhelmus2020.

knutselen ketting koningsdag