Koninginnedag. Koningsdag. Een dag in het jaar waar elk kind, elke volwassene naar uit kijkt. Wie had kunnen denken dat deze mooie volksdag lam gelegd wordt door een ‘onzichtbare vijand’. We kunnen het niet allemaal met elkaar vieren. Buiten op straat. Dat betekent niet dat deze dag niet kleurloos de boeken in hoeft te gaan. Met deze tips maak je Koningsdag in quarantaine helemaal ‘oranje boven, oranje binnen’!

Koningsdag: daar horen oranje tompoucen bij!

Voor ons is het al jaren vaste prik: koffie of thee met oranje tompoucen erbij. En dan kijken naar het koningshuis op tv. Meestal kopen wij onze tompoucen bij de bakker in de buurt. Of gaan we voor de oranje tompoucen van HEMA.

Door de corona quarantaine zitten we nu allemaal meer thuis dan anders. Mooi moment om zelf eens een keer oranje tompoucen te maken voor Koningsdag:

  1. Ga de #oranjetompoucenchallenge aan met Kookstudio Boerin & de Kok. Deze kookstudio heeft vanwege de corona-crisis haar deuren moeten sluiten. Maar gaat online door met kooklessen voor kinderen: Cuisine Quarantaine.
    Op koningsdag kun je een live kookworkshop volgen en kunnen je kids hun eigen oranje tompoucen maken! Voor meer informatie: zie het facebook event #oranjetompoucenchallenge van Boerin & de Kok. 
  2. Ook heel feestelijk: mini oranje tompoucen om zelf te maken!
  3. Liever plantaardige tompoucen? Bekijk dan dit recept voor vegan oranje tompoucen!

Digitale kleedjesmarkten

Was je van plan om op koopjesjacht te gaan? Of had je juist gehoopt van je “preloved items” en andere prullaria af te komen? Niet getreurd! Er worden verschillende digitale kleedjesmarkten georganiseerd. Hier kun jij je slag slaan of juist rijk worden:

Vrijmarktplaats

Bij Marktplaats kun je terecht op VrijMarktplaats. Leg er je digitale kleedje neer en/of ga juist op de kleedjes van anderen snuffelen.  Alle deelnemers maken één advertentie waarop alle spullen te zien zijn. Zo lijkt het net een echt kleedje!

De Kika Vrijmarkt

Marktplaats organiseert ook samen met KiKa ren RTL de KiKa Vrijmarkt. Een deel van de opbrengst van de kleedjes gaat naar KiKa. Ook kun je RTL mailen als je een bijzonder of leuk item met een verhaal hebt. Je maakt dan kans om in een tv-programma te komen dat op 27 april uitgezonden wordt.

Andere digitale kleedjes

Voor elke gemeente in Nederland heeft het burenplatform Nextdoor een digitale groep voor kleedjes gemaakt. Hier begint de echte verkoop al op Koningsdag om 7.00 uur. Ook bij Mijnwebwinkel.nl kun je terecht voor een gratis koningskraampje. In dit kraampje kun  je tot vijftig spullen kwijt. Per provincie komt er een overzicht met kraampjes.

Programma Woningsdag of balkoningsdag

De Oranjebond heeft koningsdag omgedoopt tot woningsdag. Het Woningsdag programma begint met het hijsen van de Nederlandse vlag bij zonsopgang. Om 10 uur in de ochtend kun je mee musiceren in je voortuin of vanaf je balkon samen met het Concertgebouworkest: #wilhelmus2020. Om 12 uur begint de digitale kleedjesmarkt (zie hierboven) en om 16 uur proosten we met zijn allen thuis. Op koningsdagthuis.nl kun je de hele dag via livestream koningsdagactiviteiten van andere Nederlanders volgen. Van bekende Nederlanders maar misschien ook wel van je buren!

 

Ben je benieuwd hoe we deze bijzondere tijd op ‘normale dagen’ doorkomen? Lees dan hier:
1. Thuisquarantaine met kleuter: onze dagindeling
2. Thuisquarantaine met peuter