Vorige week kwam hij binnen: mijn nieuwe iPhone 11 Pro. Net als iedereen maak ik elke dag gebruik van mijn smartphone. Voor contact met familie en vrienden. Voor mijn mail. Voor Instagram, Pinterest, noem maar op. Steeds heb ik voor de aanschaf van die smartphone steeds gekozen voor een abonnement met telefoon. Toch voelt dat een beetje gek. Een nog goed werkende telefoon in de kast laten liggen.  Zeker als je weet wat voor schaarse materialen in zo’n telefoon zitten verwerkt. De abonnementskosten zijn natuurlijk ook niet mals. Volgende keer wil ik dat anders doen. Daarom heb ik me verdiept in de mogelijkheden van SIM-only abonnement.

Een SIM-only abonnement: alles is mogelijk!

Eerlijk gezegd had ik – heel suf – een verkeerd beeld bij een SIM-only abonnement. Zo dacht ik dat datagebruik niet echt mogelijk was. Want eerlijk is eerlijk: ik ben nogal wat online. Ook onderweg. Dus ik wil wel zeker weten of ik alles kan doen wat ik wil en wanneer ik het wil. Zoals je misschien wel weet deel ik ons dagelijks leven in mijn instagram stories. Niet alleen om anderen een kijkje in ons leven te geven. Het is ook mijn online dagboek vol herinneringen. Regelmatig scroll ik eens terug. En elke avond kijk ik nog eventjes op bed onze dag door. Gelukkig kwam ik er al gauw achter dat SIM-only abonnementen niet alleen bellen en sms-en bevatten. Je kunt juist ook kiezen uit verschillende databundels. Wat bij jou past. Voor binnen- én buitenland!

Mijn eigen datagebruik onder de loep

Natuurlijk was ik nieuwsgierig wat het verschil is tussen mijn huidige abonnementsprijs en een SIM-only abonnement. Omdat goed te kunnen beoordelen, moest ik mijn datagebruik onder de loep brengen. Bellen en sms-en doe ik natuurlijk ook wel. Maar in verhouding veel minder. Mijn verwachting is dat ik wat dat betreft prima met een SIM-only abonnement uit de voeten zou kunnen.

Oops. Ik schrok wel even van mijn datagebruik. Ik heb nu een bundel van 50 GB in de maand. En die wordt dan nog eens automatisch verdubbeld. Ofwel: 100 GB in de maand. Met nog een week te gaan deze maand heb ik er zelfs bijna 85 GB ervan gebruikt. Veel meer dan ik van mezelf wist. Dat riep meteen de vraag op: wil ik dit wel, zoveel online zijn? Moet ik niet bewuster omgaan met mijn screentime?

Waar ik ook van schrok: het prijsverschil! Nu betaal ik ergens rond de 60 euro per maand. Bij het afsluiten van een SIM-only abonnement zou ik ongeveer 40-45 euro per maand kunnen besparen. De databundels liggen over het algemeen wel lager. Maar kom je een keertje niet uit: dan kun je eenvoudig data bijkopen.

Mijn actieplan voor een SIM-only abonnement

Met kleine stappen proberen we in ons gezin ons leven steeds duurzamer en bewuster in te richten. Het niet zomaar opnieuw kiezen voor een nieuwe telefoon, alleen maar omdat de abonnementstermijn is afgelopen, hoort daar voor mij echt bij. Om de overstap te maken naar een SIM-only abonnement is vermindering van datagebruik (of eigenlijk: verandering van mijn gedrag) nodig. Dit is mijn stappenplan:

  1. Onderweg minder scrollen door apps als Instagram of Pinterest. Is dat op dat moment echt noodzakelijk?
  2. Instagram stories posten zodra er wifi beschikbaar is. Het is leuk om in het moment dingen te delen. Maar again: is het echt noodzakelijk?
  3. Mijn screentime monitoren en kijken waar andere verbeteringen mogelijk zijn. Net zoals we de schermtijd voor onze kinderen in de gaten houden. Op mijn iPhone wordt dat onder Settings –> Screentime heel makkelijk inzichtelijk gemaakt. Ook binnen de instagram app kun je zien hoeveel uur je die dag met die app bezig bent geweest.
  4. Muziek en filmpjes voor de kinderen vooraf downloaden.
  5. Instellingen van de apps op mijn telefoon langslopen. Bij elke app bekijken of ze continue ‘aan moeten staan’. Bij facebook kun je bijvoorbeeld ook aangeven dat filmpjes niet automatisch worden afgespeeld.
  6. Zuinig zijn op mijn telefoon. Dat betekent: altijd een goed hoesje erom heen en een screenprotector. En beter opletten wat de kinderen ermee doen. Soms gebeurt het wel eens dat zij er meer rondlopen.

Ik ga ervoor! Jij ook??

 

Tips om aan de slag te gaan je smartphone:

Vijf apps die je zeker nodig hebt voor het bewerken van foto’s op je smartphone

Eenvoudig je smartphone foto’s bewerken met Lightroom presets