Het wonen op een woonboot spreekt erg tot de verbeelding. Hoewel die moderne woonboten zoals die van ons eigenlijk meer huizen zijn dan boten, is het leven toch net eventjes anders dan in een woonwijk. Mensen hebben altijd vragen, helemaal niet erg. Hier deel ik de meest voorkomende vragen en mijn antwoorden daarop!
Kan de woonboot ook zelf varen?
Nee, en eigenlijk moet je voor onze woonboot de term woonark gebruiken. Wij hebben namelijk een betonnen bak als basis van het huis. En geen stalen casco zoals een boot of schip. Er zit geen motor in.
Om in Amsterdam te komen vanuit Lelystad hebben we een duw- en sleepboot moeten inschakelen. De tocht heeft een hele lange dag geduurd. Hans heeft met mijn neefjes die toen nog schattig en een jaar of acht/negen waren aan boord de tocht mee gemaakt. De woonboot is precies zo breed gemaakt dat hij nog net door de smalste sluis op het traject kon. En dan hebben we het nog maar over een paar centimeter speling aan beide kanten he. Respect voor die stuurlui hoor!
Ik zag de woonboot weer toen hij in Amsterdam door de Oranje sluizen ging. Samen met mijn moeder en een zwager stond ik daar te kijken. “Hey, daar gaat mijn keuken!”, riep ik nog. We stapten in de auto en reden weer naar de andere kant van noord waar we de woonboot weer zouden zien bij de brug bij ons Zijkanaal I. Toevallig voer er op het stuk IJ voor ons kanaal een boot van de brandweer. Als welkom spoten ze een boog water over de woonboot heen. Prachtig gezicht!
Beweegt de woonboot heel erg?
Dat valt heel erg mee. Eigenlijk bijna nooit. Dat komt ondermeer omdat we breder (zo’n 7m) zijn dan hoog (zo’n 6m). Het moet echt stormen met windstoten willen we flink bewegen. Wind van de kant af merk je het meeste. Een enkele keer willen we ook wat bewegen als er een boot voorbij komt die enorme golfslag of zuiging veroorzaakt.
Vind je het niet eng met Scott?
Nope. Mijn ouders hebben ons allevier groot gebracht op een woonboot met een tuin die lang niet zo kidsproof was als die van ons. En de keren dat we in het water vielen was er altijd wel een van onze ouders in de buurt om ons er uit te vissen. Soms liet m’n vader gerust nog ff aan spatteren zodat we ervan konden leren. De keren dat ik in het water ben gevallen is nog niet eens op hand te tellen. Je went eraan.
Onze tuin hebben we trouwens wel beter afgeschermd dan mijn ouders destijds. Scott kan aan de ene kant van de tuin niet bij het water door een hoog hekwerk. Aan de andere kant moet dat nog gebeuren maar er ligt zoveel klusmateriaal dat het heel knap zou zij als hij het water bereikte. Tot dat de tuin ook aan die kant dicht is, speelt Scott altijd buiten als wij ook buiten zijn of als we hem door het keukenraam in de gaten kunnen houden tijdens het koken.
De deur naar de waterkant en het vlotje zit altijd op slot sinds Scott door het huis kroop en zich kon optrekken. Eigenlijk zitten we nooit daar overdag. Wanneer dat wel gebeurt, trekken we hem een zwemvestje aan.Β We genieten er wel van het avondzonnetje als Scott al op bed ligt.
Waar we eigenlijk nog het meest op moeten letten, is dat speelgoed niet verdwijnt tussen de woonboot en de vlonder in de tuin. Vorige zomer zijn er regelmatig blokjes en legopoppetjes verdwenen in het kanaalwater. Scott heeft deze zomer door dat ie dat niet moet doen omdat ie het dan definitief kwijt is. Hoewel een balletje nog wel eens weer voorbij drijven op een plek waar we er er net niet bij kunnen…
Meer over onze woonboot
- Over ons woonbootleven deel 2
- Binnenkijken op onze woonboot in de VT wonen zomereditie
- De meest gestelde vragen over ons interieur
Reacties van anderen