Al meerdere malen heb ik op instagram geroepen dat ik zo, maar dan ook echt zo klaar was met onze lamp boven de eettafel. Dat er echt wat nieuws moest komen. Maar wat zo fijn was aan onze lamp: hij was boring maar ook niet opvallend. Natuurlijk zag ik de prachtigste lampen, waarvan ik vervolgens bang was dat het bij ons compleet misplaatst zou staan. Tot dat in een nieuwsbrief van VT Wonen een toffe diy lamp stond. We waren allebei meteen enthousiast! Dat moest ‘em gaan worden!

Steigerbuizen op maat

Zoals het bij veel plannen bij ons gaat: we pakten het grootser aan dan het voorbeeld. Manlief had meteen visioenen om het metalen frame van steigerpijpen iets verder door te trekken, zodat we aan het einde bij de gele stoel ons verlengsnoer van Puikart kunnen ophangen en we daar ook altijd een stroom (lees: oplaadpunt) voor de iPhone hebben (jaja, ik weet het #firstworldproblems). Gevolg: we hebben een constructie aan het plafond hangen van zeker 3m. Manlief tekende het uit en liet via internet op maat gezaagde steigerpijpen thuisbezorgen. Met een speciale verfbus voor steigerpijpen die we daar ook bestelden, spoot ik het frame wit. Een vrij simpele manier om de basis van onze diy lamp.

zelf een lamp maken van steigerbuizen

Stoer snoer!

Naast het frame werd de diy lamp verder gemaakt met strijkijzersnoer. Ik koos voor de ‘grof linnen’ variant van Stoer Snoer. Je zou het misschien niet zeggen, maar daar ‘hangt’ dus gewoon negen meter snoer he! Verder kocht ik bij deze gave webshop vijf facet-fittingen. Ook daarvan weer zo veel keuze qua vorm en kleur. Maar ik ging toch weer voor de bijl voor de frisse mintgroene kleur. Finishing touch vind ik de lampen: ik koos voor drie ronde en twee langwerpige lampen om het een beetje speels te houden. De lampen hebben ‘gele draden’ waardoor het overdag ook lijkt alsof ze aan staan. Zo een leuk effect is dat! De lampen zijn dimbaar dus we hoeven gelukkig niet continue te baden in het licht.

diy lamp stoersnoer

Werkbeschrijving voor deze toffe diy lamp

Op hoofdlijnen komt het hier op neer:
1. Bepaal de lengte van het frame, en de afstand van het frame tot het plafond.
2. Bestel (op maat gemaakte) steigerpijpen.
3. Spuit de pijpen met een speciale verfbus voor steigerpijpen of bijvoorbeeld radiatorlak in de door jou gewenste kleur.
4. Boor evenveel gaten in de lange pijp als dat je lampen hebt. Wij kozen ervoor om dat bovenop te doen en daar het snoer uit te laten komen. We wikkelden daarna het snoer een paar keer om de pijp.
5. Gebruik ook een gat van een van de buizen die aan het plafond worden bevestigd om de elektra vanaf je lichtpunt in de pijp te krijgen. Hans koos ervoor om de snoeren allemaal naar een punt te laten lopen zodat hij ze daar makkelijk aan elkaar kon verbinden.
6. Bevestigen aan het plafond doe je door de ‘voeten’  aan het plafond te schroeven en alle koppelstukken stevig vast te draaien.
7. Als laatste bevestig je de fittingen en draai je de lampen erin. Een volledige werkbeschrijving van het monteren van de fittingen vind je op de website van Stoer Snoer onder het kopje ‘Informatie’.

Wil je nog meer DIY inspiratie? Neem dan eens een kijkje op het blog van Ilse van InteriorTwin. Zij heeft een vergelijkbare lamp hangen in haar eethoek. Die maakte ze niet zelf maar haar stoere, houten eetkamerbank wel!

eettafel lamp zelf maken
woonkamer eettafel scandinavisch interieur
Meer DIY’s voor in huis