“Slijm is alles!” Iedereen met kids kent dat liedje vast wel uit De Grote Slijmfilm met kids-YouYuber Bibi. De kinderen willen hier ook heel graag slijm maken. In veel recepten voor slijm vind je ingrediënten als lijm en contactlenzenvloeistof. Zelf vind ik het een minder fijn idee om met zulke ‘chemische’ materialen aan de slag te gaan. En ze te ‘verspillen’ voor even met slijm spelen. Op TikTok zag ik een heel simpel recept voor eetbare slijm voorbij komen. Dat moesten we natuurlijk proberen!

Eetbare slijm: makkelijk recept

Scrollend door TikTok kwam ik een filmpje van creatief blog Mabel’s Playroom tegen. In die paar seconden liet ze zien hoe je makkelijk en met maar twee ingrediënten een slijm voor je kinderen kunt maken. Slijm die ze ook nog eens kunnen opeten. Geen probleem dus als ze een beetje van die smurrie in hun mond doen! Voor dit recept heb je maar twee dingen nodig: marshmallows en poedersuiker (of maizena).

  1. Doe de marshmallows in een (beslag)kom. Zelf koos ik voor mini marshmallows van Lidl, die we nog in huis hadden liggen. Ik heb de marshmallows met 600 watt circa 50 seconden laten opwarmen. Dat was meer dan voldoende. De marshmallows waren al goed gesmolten en smeuïg. Het kan zijn dat grote marshmallows iets meer de tijd nodig hebben om te smelten.
  2. Om van de gesmolten marshmallows weer een geheel te maken en de eventuele klontjes er uit te krijgen, roer je de boel goed door. Het is al flink plakkerig.
  3. De volgende stap is het toevoegen van de poedersuiker (of de maizena). Gooi er paar keer een flinke scheut in en roer het door het marshmallow mengsel. Het mengsel wordt steeds iets je minder glanzend en gaat meer op een deeg lijken.
  4. Om het echt tot een eetbaar slijm of klei te maken, kneed je met de hand nog even verder. Blijf poedersuiker of maizena aan het plakkerige mengsel toevoegen. Ook handig: wrijf voor je gaat kneden je handen een beetje in met poedersuiker. Herhaal dit af en toe als je merkt dat de eetbare slijm alweer te veel aan je hand begint te kleven. Het is best wel even een proces om er een geheel van te maken dat niet meer aan je handen plakt.
  5. Als het eenmaal een geheel is geworden, kan er met de eetbare slijm/klei worden gespeeld. Wordt het te plakkerig van de warme kinderhandjes, voeg dan weer wat poedersuiker toe. Is het opgestijfd? Verwarm het dan weer 10-15 seconden op in de magnetron. Als het dan niet al is opgegeten ;-))

Deze eetbare slijm is leuk om te maken op een kinderfeestje. Het zou perfect passen bij een kinderverjaardag in snoepthema bijvoorbeeld. Ook leuk: zelf een bellenblaas maken! Op het blog van Ouders van Nu vind je nog meer inspiratie en recepten voor eetbaar slijm!

Nog wat praktische tips als je met deze slijm aan de slag gaat

  • Heb je geen zin om de eetbare slijm te moeten kleuren met kleurstof? Kies dan voor een zak marshmallows met witte en roze spekjes. Of gebruik gekleurde poedersuiker (verkrijgbaar in de supermarkt);
  • De ijsjes die ik hier gebruikt heb om de eetbare klei/slijm in te bewaren hadden we nog in huis van Skye’s traktatie in snoep- en ijsjes thema. Deze ijsjes zijn wat smal. De eetbare slijm was er wel goed in te krijgen, eruit was wat lastiger. Het is beter om de kneedslijm voor het opbergen nog even van wat extra poedersuiker of maizena te voorzien zodat het ietsje droger is en minder plakt. Verder is het handig om het dan op te ruimen in wat grotere bakjes, zodat het voor kinderhandjes er weer makkelijker eruit te halen is.