Liesbeth van Disbergen, misschien beter bekend onder de naam ‘Sloppop’, en ik kennen elkaar al jaren via instagram. Een bergkussentje van haar hand gebruiken we nog steeds thuis. Allebei de kinderen hebben haar kleurrijke sweaters gedragen. Door ziekte gooide Liesbeth een aantal jaar terug de boeg om. Ze ging zich volledig richten op fotografie. En man: haar foto’s zijn prachtig. Hoe zij het licht en de sprookjeswereld van het bos weet vast te leggen, zo kan bijna niemand anders dat. En ja. Toen Liesbeth een cursus fotografie ging geven, kon ik natuurlijk niet achterblijven. Ik heb genoten van een ochtend over fotografie praten met elkaar en nieuwe inzichten op doen. En eerlijk is eerlijk: me vergaapt aan het mooie plekje waar Liesbeth woont in het bos waar ik stiekem ook een beetje voor kwam! In dit blog neem ik je mee terug naar die heerlijke ochtend bij Sloppop

Waarom een cursus fotografie volgen?

Nog zwanger van Skye volgde ik de basis cursus fotografie van Daily Apple Photography. Sinds die dag begrijp ik mijn camera veel beter. Ik schiet sindsdien nooit meer op standje automatisch. Ik stel de camera altijd handmatig in. Bij Janneke volgde ik ook een workshop golden hour fotografie. Niet dat ik ambities heb om fotografie geheel voor de kost te gaan doen. Voor de foto’s op mijn blog hier, mijn social media en ook opdrachtgevers die ik daarvoor heb, vind ik het leuk (en belangrijk) mijzelf te blijven ontwikkelen in fotografie. Ik heb gemerkt dat ik uit het volgen van een cursus fotografie meer haal dan uit tutorials op bijvoorbeeld Youtube. Als iemand mij het real life verteld en ik kan vragen stellen, een beetje meekijken hoe de ander het doet, dan pik ik veel meer op.

Een cursus fotografie volgen bij verschillende fotografen verandert je eigen kijk op fotografie en wat je kan met die camera. Althans dat is steeds mijn ervaring geweest. Je ontdekt nieuwe tips & tricks en je leert van de manier waarop de ander door de lens, naar het licht, etc. kijkt. En ook heel fijn: tijdens een cursus fotografie zoals Sloppop die geeft, is er veel ruimte om praktijkervaring op te doen. Je kunt meteen aan de slag met de inzichten die je van Liesbeth meekrijgt.

Sloppop: fotograferen van een sprookjesbos op de Veluwe

Wanneer je Liesbeth ook op haar Sloppop instagram account volgt, dan snap je vast meteen wat ik bedoel met het sprookjesbos. Liesbeth woont op een prachtige plek in het bos op de Veluwe. Ze heeft gewoon een eigen stuk bos, hoe cool is dat! Afgelopen week nog kwam een groot en trots hert even gedag zeggen in haar tuin. In die omgeving heeft Liesbeth zich meesteres gemaakt van het vangen van natuurlijk licht.

In haar tuin oefenden we met op welk punt/welk lichtvlak je gebruikt voor de instellingen van je camera. Hoe je een foto net even wat spannender kan maken: laat een takje of wat blad zien zodat er meer diepte in de foto komt. En een hele fijne tip vond ik: zet je witbalans op “shade/schaduw” als je de herfstige kleuren goed wilt pakken. Natuurlijk kun je in de nabewerking van een foto veel doen. Maar met aanpassingen in je instellingen kun je al dicht komen bij het beeld dat je in gedachten hebt. Hieronder laat ik wat beelden zien die ik tijdens de cursus fotografie van Sloppop maakte. Je kunt ook duidelijk de verschillen zien! Grappig he!

Ga je liever met je smartphone aan de slag voor fotografie? Lees dan eens:

5 fotobewerkingsapps die je op je smartphone moet hebben 

Lightroom presets voor op je smartphone

Zin in meer sprookjesbos? Struin dan rond op Liesbeth’s website: Wonen in een sparrenbos!

fotografie cursus basis sloppop
Voorbeeld van een foto met de instellingen zoals ik ze in eerste instantie had gekozen. Het is een vrij koele foto terwijl de omgeving met als die herfsttinten juist heel warm is.
fotografie cursus basis
Na de tip van Liesbeth om in deze lichtomstandigheden en deze kleuren in de natuur de witbalans op ‘schaduw’ te zetten, zie je veel meer warmte in de foto. En komt het beeld meer over zoals het is.
kerst fotografie
Ik fotografeerde de blokhut eerst zo. Een lief beeld, maar een beetje saai misschien wel. Niet waar? En oja: had ik al gezegd dat ik nu ook een blokhut in de tuin wil :-))))
kerst tuininspiratie
Liesbeth daagde ons uit om dezelfde foto nog eens te maken maar dan met meer scherpte/diepte erin. Vanaf achter een takje met wat laatste herfstblaadjes krijgt de foto nog veel meer sfeer.