We moesten ‘lullen als brugman’ om de kids van Camping de Vinkenkamp af te krijgen. De zandverstuiving bij Kootwijk is in de buurt. Dit unieke natuurgebied stond al een tijdje op mijn lijstje om naar toe te gaan. Vanaf Lieren was het zo’n twintig minuten rijden. We vertelden de kids dat we naar een supergrote natuurzandbak zouden gaan. Met uitkijktoren. Eenmaal aan het ravotten in het natuurgebied van Kootwijkerzand wilden ze er niet meer weg.

Natuurgebied en uitkijktoren: goed bereikbaar met kinderen!

Wij zijn niet gezegend met kinderen die wandelen zonder te zeuren. Daarom vind ik het altijd extra fijn als een uitje qua loopafstand goed te doen is. Dat is zeker het geval bij de zandverstuiving van Kootwijkerzand. Voer in de navigatie “uitkijktoren Kootwijkerzand” in. Zo kom je aan de juiste kant bij het natuurgebied. Je komt aan op de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 5 minuten door het bos wandelen naar de zandverstuiving.

Aan het einde van het pad zie je de uitkijktoren al verschijnen. Je hoeft dus niet nog een heel stuk door het mulle zand te lopen met je kids (en mogelijk ook zeulen met spullen ;-)). De uitkijktoren is ook niet al te hoog: 13,5 meter. Dat is dus een paar trappen. Goed te doen met kinderen dus ook! Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de hele vlakte van de zandverstuiving.

uitkijktoren zandverstuiving veluwe
dagje uit kinderen veluwe kootwijkerzand

Lekker spelen in het zand van de zandverstuiving!

Onbeperkt zand om mee te spelen. Ruimte voor iedereen. Kootwijkerzand is een perfecte plek om een dagje met de kinderen naartoe te gaan. Scott en Skye renden na de uitkijktoren meteen naar een van de eerste bomen. Door de wind zijn de wortels van die boom deels bloot komen te liggen. Door al die kronkelende wortels en takken was het heerlijk klimmen en klauteren voor ze. Her en der heb je van die bomen staan. Zo heb je – zeker fijn als je met hele kleintjes bent – altijd schaduw. Rondom de zandverstuiving is er bos. Ook daar kun je op warme dagen de verkoeling op zoeken.

In de buurt van het natuurgebied of bij de entree ervan heb je geen faciliteiten. Wil je wat langere tijd op de zandvlakte verblijven, neem dan dus genoeg eten en drinken mee. Er staat een enkele picknicktafel. Neem dus ook een picknickkleed mee, zodat je een fijn plekje kunt maken voor jullie zelf!

kindvriendelijk uitje veluwe kootwijkerzand

Wandelen door het fotogenieke Kootwijkerzand

Kootwijkerzand is een uniek stukje natuur in Nederland. Het komt bijna on-Hollands over! Het deed me denken aan onze reis naar Afrika zelfs. Op de zandverstuiving kreeg ik instant vakantie feelings! Een heerlijke plek om door heen te struinen. Dat deden we een klein stukje dwars door de zandverstuiving. Goede training voor de benen door dat mulle zand! Terwijl Scott en Skye speelden met het zand en aan het ravotten waren met Hans, kon ik het niet laten om foto’s van ze te maken. De zachte natuurtinten van het gebied zijn een prachtig decor voor foto’s van je kinderen!

Tip: op iets bewolkte dagen heb je het mooiste licht om foto’s te maken. Dan heb je geen hard zonlicht op je foto’s. Of kom aan het begin of het einde van de dag. Dan staat de zon lager en is het licht ook wat zachter. Heb je toch volle zon als je er bent? Zoek dan de schaduwplekken ook eens op voor foto’s met mooi lichtspel! Lees hier meer over fotograferen bij golden hour.

We waren niet zo goed voorbereid op pad gegaan. We hadden geen emmers en schepjes mee. En helaas hadden we ook andere dingen gepland op de dag van ons bezoek. Zodra het weer het toelaat, ga ik zeker met de kinderen terug naar deze grootste zandbak van Europa! Wellicht kunnen we dan ook een van de wandelroutes doen. Er zijn vier wandelroutes van 3 kilometer lang, zoals oranje wandelroute. Een prima afstand om te doen met kinderen.

Meer tips om erop uit te gaan met kinderen op de Veluwe

Fotospam van Scott en Skye in de zandverstuiving:

spelen kootwijkerzand veluwe
natuurgebied zandverstuiving vakantie in nederland
dagje weg nederland veluwe kidsproof
dagje uit nederland veluwe kinderen
zandverstuiving kootwijk veluwe
fotoshoot veluwe
natuurgebied veluwe zandverstuiving kootwijk
kootwijk natuurgebied vakantie uitje
fotoshoot veluwe kootwijkerzand