Onze woonboot veranderde de afgelopen weken van kleur. Van een warme oranjebruine kleur naar een zacht grijze tint. Aan de dijk veranderde ook het een ander. Ook is onze dijktuin voor het eerst volledig begroeid deze zomer. Kortom: genoeg nieuwe tuininspiratie voor een binnenkijker in onze zomertuin!

“Nieuwe woonboot” met nieuwe kleur houtverf

Tien jaar geleden werd onze woonboot gebouwd. We kozen destijds voor een red cedar houten gevel. Het hout werd in oranje-bruine olie behandeld. We wisten vooraf dat we regelmatig de boot van een nieuwe laag olie moesten voorzien. De dijkkant hebben we twee keer behandeld. De andere zijkanten en waterkanten zijn nooit aan toegekomen. Langzaamaan werd het weer aan die kanten zichtbaar in het hout: donkere plekken in het hout. Na tien jaar waren die kant dus echt eens toe aan een grondige onderhoudsbeurt.

Deze kans grepen we aan voor een nieuwe look van de woonboot. Eerst dachten we aan zwart of heel donker antracietgrijs. We zagen daar toch vanaf omdat er dan geen contrast is met onze antracietgrijze kozijnen. Omdat we allebei van de Scandinavische woonstijl houden, deed ik een rondje inspiratie op Pinterest bij Scandinavische huizen. De zachtblauwe en zachtgroene kleuren vielen daar bij mij (uiteraard) erg in de smaak. Onze zoektocht naar een nieuwe kleur van onze woonboot wijzigde zo van koers. We gingen op zoek naar kleuren in die stijl, maar dan wel een meer vergrijsde variant.

woonboot jotun houtbeits mat

Hans deed ook zijn huiswerk. Hij ging aan de slag met welke merk buitenverf de boot geschilderd moest gaan worden. Hans stuitte op het Scandinavische verfmerk Jotun. We bestelden kleurwaaiers van hun beits: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt. Deze beits is waterdampdoorlatend, elastisch (wel zo fijn met een houten huis waar beweging in zit) en 10-12 jaar onderhouds vrij. En ook erg fijn: deze beits heeft een mooi mat resultaat. We kozen voor de kleur Papyruswit: een heel zachtgrijze kleur met een groenige ondertoon. De beits is wel een investering. Maar het is de moeite waard: de beits dekt meteen en droogt snel tijdens het verven. Ondertussen hebben we al heel wat regenbuien gehad. Ondanks de matte afwerking pakt het geen vuil aan. We kunnen dus heel wat jaartjes voort met deze nieuwe, frisse look van de woonboot!

Tuininspiratie: verschillende zithoeken, kleurrijke styling en veel groen

In de vorige binnenkijker in onze zomertuin liet ik al de verschillende eet- en zitplekken in onze tuin zien. De indeling beneden in de tuin is niet gewijzigd. Wel de styling ervan. De loungeset van Karwei die onder de overkapping stond, is verhuisd naar het midden van het verhoogde terras in de tuin. Voor de warme dagen hebben we daar een parasol in Ibiza-stijl bij.

Onder de overkapping staat een kleinere rotan bank uit de tuincollectie van Jysk. Kleur voegde ik toe via het wandkleed (van OYOY Living), de kussens, het plaid en de poef die we als bijzettafel gebruiken. Een vaas vol pampaspluimen en een buitenvloerkleed maken het extra gezellig onder de overkapping. Wil je ook een vloerkleed onder je overkapping? Kijk dan goed in de beschrijving of die ook geschikt is voor buiten. Dit vloerkleed van polyester (okay, misschien niet het meest duurzame materiaal) droogt snel en schimmelt niet. Het is al meerdere keren natgeregend onder onze overkapping en is nog steeds helemaal netjes.

tuin ibiza overkapping met schuur

Onder de pergola met blauwe druif staat nu een kleinere buitentafel. Met dit kleinere formaat kunnen we makkelijker erom heen bewegen. De houten vloer onder de pergola was vergaan. We hebben het vervangen door grind. Voor de basis is er zand gestort met daarover gronddoek en speciale plastic rasters zodat het grind niet wegzakt en verplaatst. We kozen voor grind in een lichtbeige kleur. En grind dat wat kleiner en ronder van vorm is. Zodat we goed met onze blote voeten erin kunnen rondlopen. De kinderen vinden het ook heel fijn om erin te spelen. Het is een soort XXL zandbak voor ze. πŸ˜‰

We bleven worstelen wat handig is qua onderhoud van de dijktuin. We hebben gras gehad. En zijn daarna over gegaan op overal beplanting. Dat betekent heel veel onkruid steeds er tussen uit halen. Daarom besloten we in februari om de bovenkant van de dijktuin helemaal te betegelen. Dat scheelt al een hele hoop onderhoud. De picknicktafel kreeg daar een nieuwe plek en een nieuwe kleur met de Rambo Beits Helmgroen. Net als in ons interieur vind ik het buiten ook prettig om hetzelfde kleurenpalet terug te laten komen. Deze groene beits hebben we ook gebruikt op de deur en het kozijn van de schuur.

kidsproof tuininrichting

Aan het schuine gedeelte van de dijk hebben we nog meer planten toegevoegd, waaronder een aantal pampasplanten. De lange, hoge bladeren blijven groen in de winter. Op onze to-do lijst voor de winter staat in de gaten houden welke planten groen blijven. De afgelopen jaren hebben we in de winter tegen de zwarte aarde aangekeken. Dat willen we niet meer, het ziet er dan al gauw zo troosteloos uit in de tuin. De komende tijd gaan we ons verdiepen in een groene wintertuin. Will keep you posted!

Kijk vooral ook even op Een Goed Verhaal voor een flinke portie (duurzame) tuininspiratie!
En hier kun je een portie tuininspiratie opdoen voor een Ibiza-stijl tuin!

3 planten waar in onze tuin veel bijen en vlinders op afkomen

Tenslotte nog een paar laatste tuininspiratie tips. De bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk. Zeker in een stedelijke omgeving als waar wij in wonen. In onze tuin hebben we daarom rekening gehouden met ze. In onze tuin vind je meerdere vlinderstruiken, die in de zomer mooie paarse pluimen geven. Naast de dijktrap hebben we een grote houten bak gemaakt waarin onze olijfboom staat. De bak is verder helemaal gevuld met verschillende soorten lavendel. Halverwege het seizoen snoeien we die weer kort. De lavendel gaat dan nog een keer bloeien, tot wel ver in september. Ook onze blauwe regen is in bloei een magneet voor de bijen en hommels. Het is een heel gezellig gehoor, dat vrolijke gezoem.

Het nadeel is dat vlinderstruiken, lavendel en blauwe regen niet winterhard zijn. In de herfst verliezen ze hun blad. Je kijkt in de winter en herfst dan tegen de takken aan. Maar dat is meer dan de moeite waard! Deze planten in de tuin zijn ook erg leuk voor kinderen. Scott en Skye krijgen geen genoeg van al die rondfladderende vlinders!

Fotogallerij vol tuininspiratie

Hieronder vind je de fotogalerij met (detail)foto’s van de styling van onze tuin.

buitenspeelkeuken zelf maken

Deze buitenspeelkeuken maakten we eenvoudig van een plantenbak. Lees hier hoe het stappenplan buitenspeelkeuken zelf maken. En hier vind je de werkbeschrijving voor het DIY krijtbord waar Skye op de foto hieronder meespeelt.

zelf maken krijtbord buitenspelen tuin