Dit is echt een gevalletje “Pinterest made me do it!”. Al verschillende winters zie ik de knusse foto’s voorbij komen van mokken warme chocolade, thee of koffie voorbij komen met zo een enorm schattig peperkoekhuisje erop. Maar het was er nooit van gekomen om ze te maken. Een echte bakster ben ik namelijk niet. Toen ik laatst een speciaal setje koekvormen voor een gingerbread koekje tegenkwam voor op een mok, ging ik ervoor. Knusser dan dit krijg je je kop warme choco wat mij betreft niet!

Tips voor het maken van een mini gingerbread koekje

  • Gebruik een koekjesdeeg dat niet te bol wordt tijdens het bakken. Ik had nu toevallig een pak voor gekleurde kinderkoekjes in huis van Dr. Oetker. Die worden te bol om de onderdelen later aan elkaar te plakken. Of je moet de koekjes dan heel dun maken wat een uitdaging is om ze dan goed op het bakpapier te krijgen. Het beste is om ook echt een recept voor een peperkoekhuisje te gebruiken voor mini gingerbread koekje. Dit deeg blijft goed plat tijdens het bakken.
  • Gebruik een garneerspuit. Dat maakt het aanbrengen van de ‘icing’ voor het aan elkaar plakken van de onderdelen en het versieren van je kleine peperkoekhuisje makkelijker. En als je net als mij niet zo een keukenprinses bent: gebruik kant en klare icing.
  • Gebruik een setje koekvormen voor een mini gingerbread koekje. Zo heb je symmetrische vormen voor je kleine peperkoekhuisje, inclusief inkepingen waarmee je je koekje makkelijk op een mok kunt plaatsen. Hier kun je onder andere speciale mini gingerbread koekjesvormen kopen:
    Uitsteekvorm 3D huisje (Dille & Kamille)
    Gingerbread cookie cutters (AliExpress)
    Gingerbread house cookie cutters (Etsy)
  • Voor het in elkaar zetten: zet eerst een kopse kant vast met twee (kleine) rechthoeken. Plak daarna de andere kopse kant er tegen aan. Doe als laatste de grotere rechthoeken als dak.

Mijn koekjes zijn nog een beetje rommelig. Maar practice makes perfect, niet waar? Het lijkt me enorm leuk om deze koekjes te maken voor onze kerstdagen met familie!

kerst inspiratie peperkoek huisje gingerbread koekje

Nog meer knusse kerst inspiratie (kerstvakantie tips!)

Kerst inspiratie interieur styling