De maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het corona-virus worden weer strenger. Tegelijkertijd blijft de lockdown voortduren. Veel ondernemers hebben het zwaar. Ook in Amsterdam. Veel restaurants en cafes in de stad proberen het beste ervan te maken. Ze bieden allerlei lekkers to go aan. Met ons gezin proberen we zo vaak mogelijk een rondje door de stad te fietsen. Onderweg steunen we dan ondernemers door bij hun wat te kopen. Daarnaast genieten we van een rustig Amsterdam. De stad is prachtig. Maar tegelijkertijd bloed je hart als je de stad zo ziet. Ze hoort te bruisen. Mensen te verwelkomen. Dus: ben je het thuiswerken en thuisonderwijs geven aan de kinderen even zat en zijn jullie wel toe aan een break? Waarom toch niet een kort bezoek aan Amsterdam? Toch even de bijzondere sfeer van het lockdown leven in Amsterdam proeven? Lees hier wat onze favoriete stadswandeling met kinderen door Amsterdam met kinderen is! Ook leuk als deze corona ellende achter de rug is!

Start van de stadswandeling met kinderen door Amsterdam: Centraal Station en de Dam

Er is nu volop parkeerplek in de stad. De parkeerprijzen zijn wel ouderwets torenhoog. Ik kan me zo voorstellen dat je mede daarom liever met het openbaar vervoer met kinderen naar Amsterdam komt. Wil je liever toch met de auto komen? Parkeer je auto in Amsterdam Noord, in de buurt van de NDSM-pont daar liggen de parkeerkosten nog wat lager. Met het pontje vaar je gratis over naar Centraal Station. Het is zo’n 15 minuten varen. Een hele belevenis voor kinderen. En zelf doe je ook meteen wat sightseeing. Vanaf deze pontveer maak je kennis met de nieuwe, moderne skyeline van Amsterdam. Met onder andere het EYE museum en de Adam toren.

Vanaf het Centraal Station steek je rechtdoor over, en ga je het Rokin op. Je passeert de mooie etalages van de Bijenkorf en daarna volgt al de Dam. Bezienswaardigheden op de Dam zijn het Paleis op de Dam en het Nationaal Monument. En natuurlijk al die duiven. Het is stil op dit centrale stadsplein tijdens de lockdown. Kinderen kunnen er nu zeker naar hartelust rennen en al die duiven opjagen!

stadswandeling met kinderen lockdown amsterdam

Over de grachten, de lekkerste appeltaart en spelen in hartje Jordaan

Zijn ze uitgeraasd? Steek dan achter het Paleis over de Raadhuisstraat in. Sla linksaf de Singel op. Loop die gracht helemaal uit. Ga op het einde links de Brouwersgracht op. Halverwege vind je aan de rechterhand een speeltuin op de Herenmarkt. Er is een grote zandbak, klimrek en glijbaan. En je vindt er talloze stepjes, loopauto’s en fietsen die je kinderen kunnen gebruiken.

amsterdam met kinderen speeltuin centrum

Steek vanuit de speeltuin over de Herengracht op. Sla rechtsaf op de Herenstraat. En vergeet in dat straatje geen foto’s te maken. Want dat is zo’n knus straatje waar van die lampjesslingers hangen over en weer. Sla even verder op links de Keizersgracht op en loop door tot aan de Raadhuisstraat. Daar ga je rechtsaf richting de Westermarkt met het Homo monument en de Westerkerk. Spotten jouw kids die mooie, blauwe kroon boven op de toren?

Zoek je liever de rust van de natuur op? Rijd dan een stukje verder Noord-Holland in en maak een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen!

stadswandeling amsterdam lockdown

Na de Westermarkt sla je de Prinsengracht op. En loop je o.a. langs het Anne Frank huis. Steek ter hoogte van de Herenstraat weer de gracht over richting de Noordermarkt. Aan dit plein vind je meerdere, fijne horecagelegenheden die afhaal aanbieden. Joe & the Juice bijvoorbeeld. Maar op de Noordermarkt moet je toch eigenlijk de allerlekkerste appeltaart van de wereld kopen. Namelijk bij restaurant Winkel 43. Deze appeltaarten worden met de hand en veel liefde gebakken in het keukentje in het souterrain van het restaurant. En dat proef je! Neem een appeltaartje to go, geniet van het prachtige uitzicht op de Noorderkerk en laat je kids ondertussen spelen in het speeltuintje op de Noordermarkt. Vergeet niet naar binnenkijken bij de prachtige etalages van interieurwinkel De Weldaad en Pompom.

amsterdam met kinderen lekkerste appeltaart

Is de appeltaart op, loop dan weer richting Brouwersgracht. Sla rechtsaf en dan meteen weer links. Stop daar zeker even voor een foto. Want vanaf daar zie je wat mij betreft het allermooiste grachtenhoekje van de stad. De hoek Prinsengracht-Brouwersgracht.

Fotocredits: Dick Vermeij (Yemrev)

Einde van de stadswandeling met kinderen door Amsterdam: terug naar het Centraal Station via de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat

Loop het laatste stukje van de Prinsengracht. Sla rechtsaf de Haarlemmerstraat op. Normaal gesproken een superlevendige straat. De mooie winkels zijn helaas dicht. Doe vooral aan window shoppen en kom later een keertje terug. De bekende lifestyle winkel Sukha vind je hier onder andere. In de Haarlemmerstraat vind je meerdere horecaondernemers met de lekkerste afhaalgerechten. Zo kun je bij Cafe Nieuw Amsterdam stamppotten voor mee naar huis kopen. Bij Cafe Nobo hebben ze heerlijke patatjes stoofvlees. En bitterballen of frikandellen voor de kids πŸ˜‰ Opwarmen kun je met de gluhwein die ze ook verkopen op de koude dagen. En voor de zoete kauwen onder ons: patisserie Petit Gateau met de fijne, kleine Franse gebakjes is open! Neem er vooral eentje mee voor in de trein of auto op de terugweg.

Steek de Singel over en pak een klein stukje van de Nieuwendijk. Op de Martelaarsgracht ga je linksaf en zie je het Centraal Station weer voor je! Hopelijk zien we je gauw weer in Amsterdam onder gezelligere omstandigheden!

Meer Amsterdam met kinderen

Kom je toch liever niet naar Amsterdam tijdens de lockdown? Bekijk dan hier een overzicht met online Amsterdam activiteiten, van onder andere het Rijksmuseum. En dan hier nog wat tips voor uitjes met kinderen in Amsterdam voor als het allemaal weer kan na de corona maatregelen:

@dirksdotter

Dagje Amsterdam met kids: wandel over de grachten en vind deze te gekke grote speeltuin op de Herenmarkt! #amsterdam #amsterdamlocal #amsterdammetkids #voorjou #voorjoupagina #eropuitmetkinderen

♬ we had everything… – Casey Lowry