Pokémon: als ouder van een ‘derde-groeper’ kun je er echt niet om heen. De serie bestaat alweer ruim 25 jaar en heeft de jeugd weer helemaal te pakken. Ook Scott is in de ban deze fantasiefiguren. Voor zijn zesde verjaardag wilde ik een eenvoudige traktatie met een vleugje Pokémon. Net als op veel scholen word er verwacht dat het een gezonde traktatie is. Ook hebben we in Scott’s klas rekening te houden met notenallergie en met melkallergie. Ik ging op zoek naar ingrediënten om vrolijke traktatie soepstengels te maken. In dit blog laat ik het eindresultaat zien en vertel ik hoe ik de traktatie heb gemaakt. Snel en makkelijk.

Traktatie soepstengels: versieren met glazuur en sprinkles

Gezonde traktaties. Ik heb er niet zo heel veel mee. Tegelijkertijd snap ik ook dat scholen willen dat er geen snoep of chips wordt uitgedeeld. Zelf heb ik echt happy memories aan de dozen Croky chips die langs gingen. Iedereen hoopte nog een zakje uit de groene doos te scoren: de smaak Bolognese. Uit nostalgie koop ik die smaak Croky chips nog wel eens voor het weekend. Terug naar onze traktatie: ik wilde toch ook iets feestelijks. Sorry, fruit vind ik dat nou eenmaal niet. En Scott zou dat ook niet leuk vinden om uit te delen. Dus ik ging voor versierde soepstengels. Voor mijn gevoel een beetje best of both worlds. Niet geheel suikervrij maar ook niet superslecht.

Als je kind klasgenootjes heeft met allergieën is het handig om even met hun ouders af te stemmen over de traktatie. Zo wist ik zeker dat soepstengels die ik gebruikte, toegestaan waren voor hun kind. Op verpakkingen van soepstengels staat vaak: “Kan sporen van sesam, soja en melk bevatten”. Voor Scotts klasgenootje was dat goed. Het belangrijkste is dat een van die producten niet op de lijst met ingrediënten staat. Zorg altijd dat je het zeker of dit ook geldt voor het klasgenootje van jouw kind, check het ook even met de ouders. Bijvoorbeeld door even een foto van de samenstelling van de soepstengels te appen.

Vanwege het Pokémon verjaardag thema ging op zoek naar gele sprinkles om de soepstengels mee te versieren. Want geel is de kleur van Pikachu, de meest bekende Pokémon. Ik vond gele sugar strands in de webshop van de Meringue Sisters. 1 zakje van de gele sugar strands was voldoende om zo’n 28 soepstengels mee te versieren.

Zo maak je de traktatie:

 • Maak met poedersuiker en water een glad glazuur in een grote kom. Maak hem niet te dik.
 • Giet met een theelepel het glazuur over de helft of 3/4e van de soepstengel.
 • Blijf de soepstengel daarbij draaien zodat het glazuur gelijkmatig wordt verspreid.
 • Zet een kleinere kom klaar met sprinkles. Pak steeds wat sprinkles en strooi ze over de soepstengel.
 • Doe dat al draaiend boven een bord waardoor de sprinkles weer worden opgevangen.
 • Wanneer de soepstengel goed versierd is, zet je ze rechtop in een mok of beker. Zo kunnen ze drogen.
 • Na het drogen kun je ze staand of liggend vervoeren naar school.

Zo zag Scott’s Pokémon eruit

De rieten mand die mijn moeder beklede met blauwe stof als kraam mand voor Scott gebruiken we vrijwel elk jaar als mand om uit te delen op het kinderdagverblijf of basisschool. De soepstengels had ik drie hoge IKEA mokken aan de ene helft van de mand neergezet. De andere kant was gevuld met doosjes rozijntjes die de kinderen ook erbij konden pakken. Met een nietmachine maakte ik een paar Pokémon maskers vast.

Pokémon traktatie

Variëren met deze traktatie soepstengels

De soepstengels kun je op veel verschillende manieren versieren:

 • Geef het glazuur een andere kleur of besmeer de soepstengels met chocolade als achtergrond voor de versiering.
  (let bij chocolade evt. ook weer op noten- en/of melk allergie. Je moet altijd gaan voor pure chocolade en dan even goed het etiket checken of er niet toch ook een klein beetje melk in zit!)
 • Bestrijk de soepstengels alleen met glazuur of chocolade.
 • Bestrooi de soepstengels met andere versiering: hagelslag, vruchtenhagel, andere mixen met sprinkles.
  (Let op bij gemixte sprinkles: daar zitten vaak ook grotere balletjes etc in, soms moet je die even goed aanduwen.)
Meer traktatie inspiratie voor jongens en meisjes