Kerst 2021: onze tweede winter en kerst in lockdown. Ik vind daar wat van maar… daar gaat dit blog niet over! Het verlengde thuiswerken en het veel thuis zijn, betekende voor mij weer meer uitpakken met kerst dan voorheen. Vorig jaar was ook onze eerste kerst met de grote wandkast. Hij staat centraal in de kerst binnenkijker die werd gepubliceerd dit jaar in VTwonen. Toen ik die reportage dit jaar in de kersteditie van het woontijdschrift zag, dacht ik: “Er kan veel meer kerst in die kast!” En zo geschiedde. Ik neem je graag weer mee in ons kerstinterieur vol kerstbomen en kerststerren!

Trendkleur lila in ons kerstinterieur

Lila is een kleur die langzaam interieurs heeft veroverd de afgelopen 1-2 jaar (zoals ik voorspelde in mijn blog over interieurtrends). Ook in ons huis is lila aanwezig: in onze woonkamer staat een prachtige designstoel van Ligne Roset met velvetl lila bekleding en onze slaapkamer kreeg een make-over met wandpanelen die lilatintenten kregen. Een belangrijk uitgangspunt voor mij bij het inrichten en aankleden van ons (kerst)interieur is dat kleuren her en der terugkomen. Dat ruimtes en hoekjes dezelfde sfeer uitademen. Met de lila stoel als eyecatcher in onze woonkomer kon ik het niet laten om deze kleur subtiel terug te laten komen in de kerstversiering.

In het bekende witte IKEA kasje maakte ik lila bergen als achtergrond bij het kerstdorpje. In de kerstboom vind je handgemaakte ‘candy cane’ kersthangers in lila, gemaakt door Lille-i-Nord. Verder vind je plukjes lila terug in de kersthuisjes van Lemax en in de poufs van Living Maroc. Die poufs heb ik dit jaar als een soort kerstkadootjes onder de kerstboom gelegd.

Kerstinterieur: uitgepakt met kerststerren, notenkrakers en kerstbomen

Mijn kleine kerstbomenbos groeit elk jaar. Voor het derde jaar op rij heb ik alle kleine kerstboompjes bij elkaar verzameld. Eerst op een plank in de kinderspeelhoek. Dit jaar stond mijn mini-kerstbomenbos voor de tweede keer op rij in de grote wandkast, deze keer onder het wolkenschilderij van Wendy Lammerschaag. Omdat ik de kerstinrichting van vorig jaar van onze wandkast op maat nu zo kaal vond, kocht ik verschillende kerststerren om in de grote vakken op te hangen. Ik kocht de sterren bij Intratuin, Hema, IKEA en Tuincentrum Osdorp. Bij de eettafel hing ik ook twee kerststerren op.

Vorig jaar had ik al een groene notenkraker in de wandkast staan uit de kerstcollectie van Jysk. Dit jaar kocht ik er drie glitter notenkrakers bij op AliExpress, die ik zowel voor de aankleding van Skye’s 4e verjaardag in ballerina thema gebruikte als in ons kerstinterieur. Kleine glitter notenkrakertjes en notenkrakers kersthangers die ik zelf maakte vind je ook terug in de grote kerstboom in de woonkamer.

De hal, keuken en badkamer zijn vrijwel hetzelfde gedecoreerd als vorig jaar. Dat kun je nog eens terugzien in de kerst hometour van vorig jaar en de kerst binnenkijker van VTwonen.

Kerstinterieur voor kinderen

Vaste prik in ons kersthuis is dat ook de kinderen een eigen kerstboom mogen versieren. Elk jaar kiezen ze in het tuincentrum een eigen nieuwe hanger uit. Ook krijgen ze vaak van familie wat leuks voor in de kerstboom. Kerstnaamhangers mogen natuurlijk ook niet ontbreken in een kinderkerstboom. In hun kerstboom hangen houten naamhangers van KidsDeco en punnikkerstballen met gouden metalen letters van JibbeJebba. Om van de kakelbonte verzameling een geheel te maken, style ik de kinderkerstboom verder af met vrolijk gekleurde diamanten kersthangers. Deze papieren diamanten maakte ik toen Scott nog heel klein was en elk jaar komen ze terug in ons kerstinterieur.

Aan het KAOS rek in de speelhoek hangen vilten kersthangers van Dille & Kamille. In de opbergzak vind je verschillende kinderkerstboeken met klassieker Kerstmis van Dick Bruna. Op het tafelblad staat een houten kerststal. Boven Skye’s speelkeukentje hangt een kerstposter van Marta Abad Blay. Hoe die kant van de speelhoek er uitziet kun je zien in een kerst tiktok filmpje hieronder. De mini docs zijn van Mini Piece en de peperkoekmannetjes op donuts zijn van Lemax via Tuincentrum Osdorp. De kerstdorphuisjes kocht ik o.a. bij Action, Jysk en tuincentrum Osdorp. Het kant en klare peperkoekhuisje is van Patisserie Tartiste. Dat kun je online bestellen. Je krijgt er ‘baking glue’ en verschillende zakjes snoep bij om zelf te versieren. Super handig!

Benieuwd hoe de kinderkamers voor de kerst zijn versierd? Bekijk Scott’s jongenskamer in Scandinavische kerststijl.

Heb je nog steeds niet genoeg kerstinspiratie opgedaan? No worries. Vind hier inspiratie voor absolute kerst interieur musthaves! Of bekijk het heerlijk kersthuis met meerdere kerstbomen van blogger Mirjam Hars