Ons zoontje van 7 is al ruim een jaar een enorme Pokémon fan. De tekenfilmseries heeft hij een hele tijd terug al helemaal verslonden. In die periode ontdekten we Pokémon GO. Daarna volgde andere Pokémon games zowel op de tablet als op de Nintendo Switch. Vooraf had ik zelf geen beeld of die games ook wel echt leuk voor Scott’s leeftijd is. Daarom neem ik jullie in dit blog mee langs Scott’s favoriete Pokémon games, waarvan er twee zelfs gratis games zijn. Dan kun je een beeld vormen en kijken of de game ook geschikt is voor jouw Pokémon fan!

Pokémon GO: gotta catch them all!

Jaren geleden begon de hype met Pokémon GO: jong en oud liep over straat, ‘rennend’ achter Pokémons aan. Waar een bijzondere Pokémon verscheen, kon het zomaar heel druk worden. Ik snapt er toen helemaal niks van. Scott vroeg na een tijdje de tekenfilms te hebben gekeken of er ook spelletjes van waren. We keken in de appstore en zagen Pokémon GO. Er ging een wereld voor hem open. Elke vrij moment wilde hij op pad op Pokémons te gaan vangen. Zoals met elke game die we in dit blog behandelen: wees je ervan bewust dat als je een spel downloadt of koopt de ‘obsessie’ alleen maar groter kan worden!

Het leuke aan het spel is dat je het grotendeels buiten doet. Zeker in de lockdownperiodes gingen we veel met de bakfiets weg. Scott zat met de telefoon in zijn hand onderweg Pokémons te vangen. Als we eenmaal op bestemming waren, ging de zoektocht door. Tip: zorg dat je een hoesje met een koord hebt aan het apparaat dat je kind gebruikt, zodat het toestel niet op de grond kan vallen tijdens het lopen en zoeken. Als je in de buurt van een gym bent, kun je daar meedoen aan een grote battle. Met de gevangen Pokémons kun je thuis verder spelen. Je kunt dan ook battles met ze doen tegen team Rocket.

Er is nog veel meer te ontdekken aan het spel. Dat doet Scott vooral samen met manlief. Zo zijn er speciale dagen waarop bijvoobeeld veel Eevees te vangen zijn. Wist je ook dat je meer candies krijgt als je een Pokémon eerst fruit geeft voordat je hem vangt? Dan evolueert je Pokémon sneller. En: het moment waarop je een Eevee evolueert is bepalend voor welke evolutie je krijgt. Er is dus een hele wereld te ontdekken! 😉

Het spel is gratis te downloaden. Het vangen van de Pokémons is ook gratis. Daar heb je wel Pokéballen voor nodig. In het begin kochten we die ballen via in-app aankopen. Later ontdekten we dat er spots zijn onderweg waar je op kunt klikken en waar je gratis ballen krijgt (die blauwe cirkels in het scherm). Ook is het handig om je code van het spel te delen en vrienden te maken zodat je elkaar kadootjes kunt toesturen. Met Scott hebben we meteen een afspraak gemaakt dat we geen in-app aankopen gingen doen om zijn avatar etc van andere outfits te voorzien. Pokéballen kopen we eigenlijk ook bijna nooit meer nu we die handigheidjes weten. Het is in ieder geval aan te raden duidelijke afspraken te maken met je kind over in-app aankopen.

Voor de Pokémon fans: breng eens een bezoek aan PokéFamily, de Pokémon winkel in Utrecht!

leukste pokemon spellen voor kinderen

Gratis game: Pokémon Unite

Een paar maanden geleden ontdekten we dat er ander leuk spel te downloaden is voor op de tablet: Pokémon Unite. Net als Pokémon GO is dit een gratis game. Je speelt met een team Pokémons tegen een ander team. Voor elke Pokémon die je verslaat krijg je ballen. Die ballen moet je scoren in het basket op het veld van de tegenpartij. Je kunt kiezen uit verschillende battle arena’s. De potjes doen 5 of 10 minuten. Fijn aan dit spel is dat je geen in-app aankopen nodig hebt. Door het spelen van het spel wordt je beloond met punten. Met die opgespaarde punten kun je nieuwe Pokémons kopen voor in je team. Er is wel een mogelijkheid tot in-app aankopen maar we hebben met Scott duidelijk afgesproken dat we daar geen gebruik van maken. Hij moet het doen met de punten die hij kan sparen in het spel.

Voor alle ins en outs over deze Pokémon game kun je terecht bij YouTuber Rickachu. Hij heeft een hele serie vlogs over Pokémon Unite. Hieronder vind je de inleidende vlog over deze online game:

Pokémon games voor op de Nintendo Switch

Een tijdje terug kochten we een Nintendo Switch voor het gezin. Voor de Switch heb je veel verschillende Pokémon games. Scott speelt op de Nintendo Switch twee spellen: Let’s Go Pikachu en Pokémon Arceus. In beide spellen moet je werelden ontdekken en opdrachten/missies uitvoeren. De aanbevolen leeftijd voor de spellen is 7 jaar. Omdat de spellen in het Engels zijn en de opdrachten niet meteen duidelijk, moet je regelmatig even bijspringen om ze op weg te helpen (althans dat is hier zo). Het handigste is dan om even te googlen naar een ‘walkthrough’ waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet doen om verder te komen.

Ook hier zijn de vlogs van Rickachu erg handig. Hij laat veel zien van een spel zodat je kind en jij een goed beeld kunnen vormen of het leuk is, en hij laat tips zien hoe je door het speel heen kunt komen. Hij doet dit voor alle Pokémon games trouwens. De series over de andere Pokémon spellen hebben Scott nog niet te pakken gekregen. Gelukkig maar want zelf vind ik twee van die spellen meer dan genoeg ;-))

Scott vindt beide spellen erg leuk. Het wisselt een beetje af welk spel hij het meeste speelt. Op dit moment is dat Pokémon Let’s Go Pikachu. In de Kanto regio ga je op zoek naar Pokémons die je vangt met de ballen. Ook moet je regelmatig battlen en gymleaders verslaan. Je begint met Pikachu aan je zijde. Wanneer je meer figuren hebt gevangen, kun je ook een andere je vaste maatje maken. Op sommigen kun je zelfs meerijden (zoals Persian) of meevliegen (zoals Charizard); zo gaat het verkennen van de werelden sneller! Voor de battles krijg je ‘geld’ en je kunt ook pokeballen vinden her en der. Daar zit steeds wat anders in. Bijvoorbeeld iets om je Pokémons te herstellen, candies om ze sterker te maken, etc. In elke stad zijn er winkels waar je items kunt kopen en verkopen die je nodig hebt om in het spel verder te komen. Dit spel kun je heel goed met een vriendje of vriendinnetje spelen. Je hebt dan allebei een controller en kunt samen battlen. Lees hier de review Let’s Go Pikachu met meningen van andere kinderen.

In Pokémon Arceus speel je in de wereld die voorafging aan de bekende Pokémon regio’s uit de TV-serie. Je bent er als tiener uit de toekomst terecht gekomen en je weet dus alles al over de Pokémons. In dit spel ga je de professor helpen Pokémons te vangen en onderzoek te doen. Je krijgt missies. Het spel ziet er heel anders uit dan de eerdere Pokémon games: geen gebaande wegen maar je kunt overal lopen waar je maar wilt. Maar let op: in dit spel kunnen de Pokémons ook jou aanvallen! Soms vindt Scott dat irritant omdat hij dan niet snel genoeg verder komt. Wat hij fijn vindt aan dit spel is dat je niet zoveel battles hebt. En: als je Pokeballen op zijn, dan moet je ze zelf maken in een werkplaats. Onderweg moet je dus goed opletten dat je grondstoffen daarvoor verzamelt. Lees hier een uitgebreide review van Pokémon Arceus.

Dit vind je misschien ook leuk: